Despre fructoză știm că aceasta este o substanță care se găsește atât în fructe, cât și în zahăr. Mai mult, în timp ce fructoza naturală este sănătoasă, cea artificială este nocivă pentru sănătate dacă este consumată în exces.
Ultimul studiu al cercetătorior de la Universitatea din Colorado a descoperit că fructoza este produsă și consumată de organism, contribuind la obezitate și rezistență la insulină, scrie spynews.ro
Mai mult, excesul de greutate și obezitatea sunt acumulări anormale sau excesive de grăsime care prezintă un risc major pentru sănătatea corpului uman.
În prezent, peste 30% dintre copiii supraponderali sau obezi trăiesc în țările în curs de dezvoltare, unde ratele de creștere sunt mai mari decât în țările dezvoltate.
Glucoza are un indice glicemic ridicat. În acest fel, ea provoacă creștere în greutate și probleme metabolice. Totodata, zahărul și siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză, motiv pentru care au fost legate în ultimii ani de obezitate și rezistență la insulină.
Conform studiilor anterioare, fructoza poate fi responsabilă pentru riscul de obezitate și rezistență la insulină asociat cu zaharurile adăugate.
Cu toate că fiecare celulă din organism poate folosi glucoza, cealaltă componentă majoră a zahărului, ficatul este singurul organ care poate metaboliza fructoza în cantități semnificative.
Astfel că, atunci când o persoană are o dietă bogată în calorii și bogată în fructoză, ficatul se supraîncărcă și începe să transforme fructoza în grăsimi.
Mulți specialiști cred că aportul excesiv de fructoză poate fi un factor cheie al multora dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre, cum ar fi diabetul de tip II, bolile de inimă, obezitatea și cancerul.