Iunie 14, 2024
Cum te adăpostești de o furtună cu trăsnete. Cât de periculoase sunt trăsnetele!
Luna iunie vine adesea cu furtuni puternice, cu rafale de vânt, cu fulgere și tunete. De fiecare dată trebuie să avem grijă să ne adăpostim la timp, să nu rămâi în spațiu deschis sau pe stradă, dacă trăsnește și se întețește vântul. Nu neglija riscurile mari pe care le aduce o furtună cu trăsnete.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Furtunile de vară sunt adesea violente și sunt însoțite de rafale puternice de vânt, de ploi abundente, dar mai ales de fulgere și trăsnete care sunt periculoase. Cu toții știm că trebuie să ne adăpostim imediat de o furtună cu trăsnete și fulgere, de îndată ce auzim primele tunete.

Conform site-ului fiipregatit.ro al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, trebuie să respecți regula de salvare de 30/30:

! Adăpostește-te în interiorul unei clădiri/adăpost/cort/mașină dacă, după ce ai văzut un fulger, nu reușești să numeri până la 30 înainte de a auzi un tunet. Și rămâi în interiorul clădirii/adăpostului/mașinii încă 30 minute după ce ai auzit ultimul tunet, scrie libertateapentrufemei.ro

Acest sfat ne avertizează că furtuna se deplasează cu rapiditate și, în câteva minute de la primul tunet, este posibil să ajungă în zona în care te afli. De aceea, trebuie să cauți rapid un adăpost și să rămâi la interior încă 30 de minute cel puțin după ce se îndepărtează și auzi ultimul tunet.

Ține cont de avertizările meteo

Consultă periodic prognoza meteo, mai ales dacă vrei să pleci în drumeție pe munte sau la pădure într-o perioadă în care plouă des și există riscul de furtună. Ține cont de avertizările meteo și ia cu tine pelerine de ploaie și încălțăminte sport rezistentă la umezeală.

De multe ori, o ploaie de vară care pare trecătoare, se poate transforma într-o furtună puternică, însoțită de descărcări electrice și trăsnete sau inundații care îți pot pune viața în pericol, mai ales în zonele montane.

Manifestările extreme de vreme rea pe timpul verii nu sunt deloc puține, mai ales în ultimii ani. Dacă sunt emise avertizări cod portocaliu sau cod roșu de furtună în zona ta, pregătește-te să faci față oricărei situații. Trebuie să fii conștient de faptul că trăsnetele pot lovi oriunde, iar grindina reprezintă un pericol în spațiu deschis.

Ce trebuie să faci când se apropie furtuna

Caută adăpost imediat într-o clădire, în mașină sau sub copaci masivi. Nu te apropia de garduri, piloni sau alte structuri din metal, dacă se apropie o furtună cu trăsnete. Trebuie să te adăpostești într-o clădire de lemn sau zidărie sau pur și simplu să stai în mașină și să aștepți să treacă furtuna, până când nu se mai vede niciun fulger. 

De îndată ce se declanșează furtuna și auzi primul tunet, îndepărtează-te de orice obiect din metal, pune departe de tine cheile, geanta în care ai obiecte metalice, telefonul sau aparatul foto. Chiar dacă nu ai nimic de metal în rucsac sau în geantă, tot este bine să le pui departe de tine la aproximativ trei metri. Rucsacul poate avea un cadru de metal ascuns sau anumite elemente din metal care te pun în pericol și atrag fulgerele.  

Ține cont și de faptul că electricitatea se transmite aproape instantaneu prin apă. Așadar, când se apropie o furtună cu fulgere, stai departe de bălți, zone inundate, pârâuri. Caută un loc uscat și sigur unde nu pot ajunge șuvoaiele de apă.

Dacă tună și fulgeră și sunteți mai multe persoane în grup, este recomandat să păstrați o distanță de cel puțin 3 metri între voi pentru că în acest fel se va reduce riscul ca electricitatea să fie transferată de la o persoană la alta.

Chiar dacă nu fulgeră, dar furtuna este foarte puternică, intră la adăpost sau în mașină pentru a te feri de crengi rupte sau diverse obiecte care pot fi proiectate în aer cu viteză. Nu puține au fost cazurile în care oamenii și-au pierdut viața în urma unor furtuni de câteva minute, loviți de tabla desprinsă de pe acoperișuri, de copaci doborâți sau geamuri sparte.

În cazul în care furtuna te prinde pe câmp deschis sau pe plajă, caută imediat o vale sau o adâncitură unde te poți așeza în poziția ghemuit. Ține capul apropiat de genunchi, încearcă să ai contact doar cu sol uscat și verifică să nu ai nimic de metal asupra ta.

Dacă te prinde furtuna în pădure sau într-o zonă cu arbuști, ghemuiește-te lângă tufișuri dese sau lângă tulpina unui copac masiv, cu o coroană bogată, unde ești mai adăpostit de ploaie și fulgere.

De ce nu este bine să faci duș când este furtună

Fie că locuiești la casă ori la bloc, evită să faci duș, să speli rufe sau să speli vasele în timp ce tună puternic și sunt descărcări electrice. Electricitatea poate circula prin instalațiile din clădiri și se transmite rapid prin apă. Există acest risc, chiar dacă este unul minim și chiar dacă blocul tău are paratrăznete.

Scoate din priză aparatele şi alte echipamente electrice, cum ar fi calculatoarele şi aparatele de aer condiţionat, inclusiv frigiderul, care se pot defecta din cauza descărcărilor electrice atmosferice.  

Cât de periculoase sunt trăsnetele

Fulgerele și trăsnetele sunt descărcări electrice, adică mase mari de particule electrice care circulă cu viteză prin aer de la o zonă cu potențial electric negativ la o zonă cu potențial electric pozitiv. Ele sunt însoțite de un efect luminos pe care îl putem observa cu ochiul liber și de un efect sonor și anume tunetul.

Fulgerul este o descărcare electrică între doi nori sau între părți ale aceluiași nor, iar trăsnetul este o descărcare electrică între nori și pământ. Pentru oameni periculoase sunt de fapt trăsnetele și de ele trebuie să ne ferim. Fulgerele se produc la altitudini mari, dar trăsnetele ating pământul și se pot descărca inclusiv prin corpul nostru.

În medie, pe glob, aproximativ 20.000 de oameni cad victimele trăsnetelor în timpul furtunilor cu descărcări electrice. Foarte puțini sunt cei care supraviețuiesc, dacă au fost fulgerați, iar aceștia pot rămâne cu sechele grave pentru tot restul vieții.

Este adevărat că trăsnetele lovesc în general clădirile sau construcțiile cele mai înalte. Dar ele pot lovi oameni și animale care nu sunt adăpostite.

Dacă mașina ta este trăsnită, electricitatea va fi condusă prin structura autovehiculului, sărind peste roți sau trecând prin roți și ajungând în pământ, lăsând ocupanții autovehiculului nevătămați. Dacă ești în trafic și autovehiculul tău tocmai a fost trăsnit, trage pe dreapta, așteaptă să treacă furtuna și verifică mașina. Este posibil ca una sau mai multe roți să fie topite, iar sistemul electric să fie avariat.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.87168550491333