Iunie 14, 2024
Cele mai scandaloase 5 descrieri ale sexului din literatura clasică

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

La orele de literatură, descrierile actelor sexuale sunt întotdeauna voalate. Totul este onorabil și nobil. Cu toate acestea, în realitate, scriitorii au fost departe de a fi cuminței, iar imaginea morală care se formează în manualele noastre școlare, foarte departe de adevăr. Este suficient să ne amintim ce iubitor de femei a fost "familistul exemplar" și "gardianul moralității" Lev Tolstoi. Nu vă vom șoca cu înjurături. De data aceasta vă vom spune ce descrieri ale sexului în literatura clasică au provocat scandalul și indignarea contemporanilor scriitorilor.

"Lady Chatterley's Lover", David Lawrence.

Când te uiți la imaginea scriitorului nu poți spune că acest  britanic - un adevărat virtuoz în descrierea plăcerilor senzuale și o mulțime de blasfemii, da, atât de mult încât multe dintre lucrările sale au fost interzise. Printre operele sale se numără: "Fii și iubiți", "Curcubeul", "Femei îndrăgostite" și, bineînțeles, "Amantul doamnei Chatterley". Acest ultim roman povestește o legătură indecentă între o aristocrată căsătorită și un paznic de vânătoare. Eroina este forțată să-și reprime dorința sexuală din cauza faptului că soțul ei a rămas paralizat după război și doar o întâlnire întâmplătoare o face să renunțe la poziția ei pentru a se simți fericită în brațele unui bărbat și pentru a deveni în sfârșit mamă.

 

Iată câteva citate din Lady Chatterley's Lover:

"Înțelegi de ce te iubesc? "Ai un fund de femeie adevărat, arătos. Pe el se ține toată lumea. "Nu e nimic de care să te rușinezi, așa, pur și simplu."

"Doamne, se presupune că o femeie în interior trebuie să fie delicată ca o floare. Dar crede-mă, unele dintre nenorocite au un vârf de os între picioare și te sfâșie în bucăți în așa fel încât îți provoacă greață."

 

Vladimir Nabokov a scris multe opere, dar majoritatea cititorilor și-l amintesc ca autorul scandaloasei "Lolita". Cele mai importante edituri americane au refuzat să tipărească această carte, considerând că nu este altceva decât pornografie. Intriga descria atracția unui bărbat matur față de nimfe. Chiar și după lansarea cărții, în 1955, în Franța, romanul a primit o reputație scandaloasă pentru descrierile sale explicite, potrivit peopletalk.ru. Astăzi, însă, cartea se află în programele de studiu ale multor universități din întreaga lume.

"Iubita mea nu putea visa că într-o duminică dimineața, când din cauza unei tulburări digestive (rezultată în urma încercărilor mele de a-i îmbunătăți sosurile) m-a împiedicat să merg cu ea la biserică, am înșelat-o cu una dintre șosetele albe ale Lolitei."

"Tropicul Cancerului", Henry Miller

 

Romanul autobiografic al lui Henry Miller, Tropic of Cancer, a fost foarte popular pentru înjurăturile obscene și pentru descrierile șocant de fiziologice ale scenelor de sex. În centrul intrigii se află scriitorul însuși, care este sărac, scrie, se desfrânează și se distrează cu femei frumoase în bordeluri. Apropo, celebrul film "Henry și June", despre triunghiul amoros dintre Henry Miller și soția sa June Edith Smith și amanta Anais Nin, a fost realizat pe baza acestei opere. Cei trei se răsfațau în plăceri senzuale.

Iată cum arată cele mai inofensive descrieri:

"Tot ceea ce vreau în viață", spune el cu nostalgie, "este să citesc, să visez și [să fac sex]".

"Într-o secundă de orgasm, este concentrată întreaga lume."

"Avea o gură nemțească, urechi franțuzești și un fund rusesc, iar [vaginul] era internațional."

Cele 120 de zile ale Sodomei. Marchizul de Sade

 

În general, ar fi mai corect să enumerăm toate operele Marchizului de Sade, de la numele căruia provine cuvântul "sadism". Autorul însuși a fost un libertin, adică un susținător al moralei libere. În plus, a fost chiar întemnițat pentru comportament lasciv. Cu toate acestea, acest lucru nu l-a împiedicat să continue să își scrie operele și să rămână popular. Moraliștii s-au gândit chiar să îl priveze de hârtie și cerneală, iar apoi, în semn de protest, a început să scrie opere pe pereți cu propriile fecale. Bazat pe viața și operele sale, a fost realizat filmul "The Quill of the Marquis de Sade", cu Geoffrey Rush, Kate Winslet și Joaquin Phoenix. Printre cele mai scandaloase opere ale scriitorului francez se numără "Justine, sau soarta nefericită a virtuții" și "120 de zile de Sodoma, sau Școala desfrânării".

Iată cel mai inofensiv citat din romanul său, deoarece intriga în sine și descrierile scenelor erotice pot fi foarte șocante.

"Cu cât excitația a fost mai frenetică, cu atât mai urât arată obiectul, atunci când excitația nu-l mai însoțește."

 

"Ulysses", James Joyce

"Ulise" de James Joyce este considerată una dintre cele mai greu de citit din cauza abundenței de reminiscențe (citate implicite la alte opere sau evenimente). De asemenea, este scrisă în tehnica "stream-of-consciousness". Dar cartea este faimoasă și pentru descrierile explicite ale sexului. Iată un exemplu:

"Buzele moi, calde, lipicioase ca un loukoum parfumat. Ochii ei erau ca niște flori, ochi plini de dorință, ia-mă. Pietricele presărate în depărtare. Ea nu s-a mișcat. O capră. Nimeni altcineva. Sus, printre rododendronii din Ben Hout, se plimba ca o capră de casă, scăpând nucile. Ascunsă de ferigi, ea râdea într-o îmbrățișare fierbinte. Întins deasupra ei, am sărutat-o frenetic și nebunește: ochii ei, buzele ei, gâtul ei deschis unde bătea o venă, sânii ei plini de femeie sub bluza subțire de lână, sfârcurile ei tari care priveau în sus. Sărutând-o, am atins-o cu limba mea fierbinte. Ea mă săruta. Eu primeam sărutările. Deja cedând, ea mi-a ciufulit părul. Stropită de sărutările mele, ea mă săruta."



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.96421360969543