Iunie 21, 2024
Bolile se agravează vara. La ce să fii atentă pe caniculă
Bolile se agravează la temperaturi ridicate, sub razele arzătoare ale soarelui. De cele mai multe ori, afecțiunile cardiace se instalează fără să dea semne. Sau, dacă le dau, acestea sunt ignorate. Iar vara se poate transforma într-un inamic de temut.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Când e prea clad, meteorologii avertizează că disconfortul termic e ridicat și că ar trebui să evităm expunerea la temperaturi ridicate. Mai ales dacă ne știm suferinzi. Dar ce ne facem dacă nu știm că avem probleme? Cel mai indicat ar fi să îi facem periodic o vizită medicului de familie. Căci afecțiunile, mai cu seamă cele cardiovasculare, se manifestă totuși prin diferite semne. Iar istoricul personal poate scoate la iveală gradul de risc la care suntem expuși. Căci bolile se agravează, mai ales vara.

Când indicele de confort termic este peste 80, poate deveni periculos pentru organism. La cardiaci, riscul apariției crizelor de anghină pectorală, aritmie și infarct crește considerabil la trecerile bruște de la cald la frig și invers. Temperaturile ridicate pot duce la inflamarea varicelor, la apariția edemelor la nivelul gleznelor și gambelor. Căldura de afară reprezintă un factor de risc chiar și atunci când te afli sub tratament, căci unele medicamente interacționează cu ea și pot duce la dereglări cardiovasculare. Tot în astfel de condiții se pot declanșa alergii la nivelul pielii, scrie libertateapentrufemei.ro

Atenție la hidratare!

Cardiacii sunt predispuși la deshidratare, din cauza diureticelor. Deși se recomandă consumul de lichide, există riscul ca excesul să afecteze inima și sistemul cardiovascular. Betablocantele, medicamente larg prescrise, pot împiedica inima să se contracte suficient de repede în timpul zilelor toride, limitând capacitatea corpului de a se răcori. Deshidratarea duce la creșterea numărului de bătăi cardiace, ceea ce se poate finaliza cu crize de angină pectorală sau de insuficiență cardiacă, de cele mai multe ori la spital. Există și riscul scăderii sau creșterii tensiunii arteriale, al apariției tulburărilor circulatorii.

Bolile se agravează și păcălesc

Unele boli nu se manifestă decât în stadii avansate. Însă dau anumite semne, în fazele de debut, care se pot confunda ușor cu cele ale altor afecțiuni. Dacă pui totul pe seama caniculei, ar trebui să te gândești că transpirația este unul dintre simptomele infarctului miocardic. Senzația de sufocare, însoțită sau nu de durere în piept, poate fi semn al unei boli cardiovasculare. Picioarele umflate, mai ales la glezne, pot indica suspiciunea de insufieicență cardiacă, mai ales dacă umflăturile apar și la mâini, și în regiunea abdominală. Oboseala și amețelile ar trebui să te trimită la un control de ritm cardiac. Cu sau fără șuierături, tusea nejustificată poate fi semn de boală de inimă.

Soarele stârnește și hormonii

„Temperatura, senzația de căldură și transpirația excesivă pot fi semne că avem tulburări de natură hormonală. Toate aceste semne apar în hiperfuncția tiroidiană care, cumva, pare a fi mai frecventă în sezonul cald. Boala Basedow e cea mai frecventă. Și perimenopauza poate afecta somnul femeilor și poate produce transiprații care sunt mai sesizabile de către pacientă în sezonul cald.”, spune dr. Corina Neamțu, medic primar endocrinologie din România.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.8044695854187