Martie 22, 2023
A început sezonul lalelelor la Istanbul! Imagini desprinse din poveste
Sezonul lalelelor anunță sosirea primăverii la Istanbul. În fiecare an, în luna aprilie, cele mai populare locuri din cel mai mare oraș al Turciei sunt decorate cu lalele de diferite culori, transformând orașul într-un adevărat festival al culorilor.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

În fiecare an, piața Sultanahmet este decorată cu lalele cultivate de producători autorizați, devenind o zonă intens vizitată atât de localnici, cât și de vizitatori. Similar, și în alte zone din Istanbul precum Emirgan, Gülhane, Yildiz, Soğanlı, Beykoz, Büyük Çamlıca, Küçük Çamlıca, Fethipașa sau Hidiv Pavillon sunt aduse lalele în această perioadă a anului.

Simbolul lalelei este proeminent în arta și cultura turcă

Lalelele au fost aduse pentru prima dată în Turcia în regiunea Anatolia tocmai din Munții Pamir aflați în Asia Centrală. De asemenea, această regiune este considerată a fi „patria” de unde lalelele își au originea. Încă din secolul al XII-lea, lalele au devenit un adevărat simbol în cultura turcă. Planta bulboasă și erbacee a fost la modă în perioada otomanilor fiind considerată un bun subiect pentru poezii, edicte, povești și picturi în miniatură. Lalelele au fost pictate pe numeroase moschei, pietre funerare și palate, dar și pe covoare, caftane, lăzi pentru haine sau monede. Mai mult, cadrele militare au gravat lalele pe căștile de luptă sau pe tunuri.

La Istanbul, lalelele au fost considerate flori sălbatice și au început să fie cultivate și plantate în grădini abia în secolul al XVI-lea. Lalelele au căpătat o importanță deosebită în cultura locală în timpul domniei lui Suleiman Magnificul, care avea o pasiune pentru aceste flori și care a condus ulterior la dezvoltarea și cultivarea unui număr foarte mare de soiuri de lalele în Turcia. Tot în această perioadă a apărut și „laleaua de Istanbul” considerată în aceea perioadă ca fiind simbolul orașului.

Imaginea zilei: La Istanbul se desfășoară festivalul lalelelor

Mai târziu, în perioada domniei sultanului Ahmet al III-lea, lalelele au crescut din nou în notorietate prin prisma celor peste două mii de soiuri care deja se cultivau. Astfel, sultanul Ahmet al III-lea a și numit această perioadă „Epoca Lalelelor” care avea să înceapă în secolul al XVIII-lea.

Fiecare culoare are un sens diferit

Pe măsură ce au apărut mai multe soiuri, culorile pe care le prezintă lalelele au primit diferite semnificații:

  • Lalelele roșii simbolizează dragostea;
  • Lalelele able simbolizează puritatea/inocența;
  • Lalelele violet simbolizează noblețea/romantismul;
  • Lalelele galbene simbolizează bucuria/speranța;
  • Lalelele negre (foarte rare) simbolizează însăși raritatea/unicitatea;
  • Lalelele în dungi aduceau un compliment persoanelor care aveau ochii frumoși.

În Europa, istoria lalelelor a început în a doua jumătate a secolului al XV-lea Austria, la Viena, iar apoi a continuat în Țările de Jos. Imediat ce au dobândit o mare popularitate în Țările de Jos, lalelele au fost transportate în Canada, la Ottawa, iar ulterior au devenit renumite în întreaga lume.

ISTANBUL | Festivalul Lalelelor - Mapamond

Există numeroase soiuri de lalele care sunt cultivate astăzi în Anatolia, iar printre acestea se numără „laleaua inversată”, cunoscută și sub numele de „mireasa plângătoare”. Există 167 de specii de lalele inversate în întreaga lume, iar 43 dintre acestea pot fi văzute în Turcia.concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.82598614692688