Martie 20, 2024
Topul țărilor cu cei mai fericiți cetățeni: Republica Moldova cade în clasament față de anul trecut

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Finlanda a obținut pentru al șaptelea an consecutiv titlul de cea mai fericită țară din lume. Aceasta este urmată în Raportul Mondial al Fericirii 2024 de Danemarca, Islanda, Suedia, Israel, Țările de Jos, Norvegia, Luxemburg, Elveția, Australia, scrie TV8.md

Din cele 143 de state analizate, Republica Moldova s-a poziționat, în acest an, pe locul 71 în clasamentul fericirii, cu opt poziții mai jos decât anul trecut. România este pe locul 32. 

Ucraina, care se află în război, este a 105-a cea mai fericită țară, iar Rusia, care a invadat-o, ocupă poziția 72. Cei mai nefericiți locuitori ar fi cei din Lesotho, Lebanon și Afganistan.

Raportul Mondial al Fericirii, un studiu realizat cu sprijinul ONU şi publicat anual, de mai bine de un deceniu, măsoară fericirea cetățenilor din mai multe state ale lumii. Realizatorii monitorizează performanța țărilor în șase categorii: produsul intern brut pe cap de locuitor, sprijin social, speranța de viață sănătoasă, libertatea a lua alegeri proprii, generozitatea populației generale și percepțiile asupra nivelurilor de corupție internă și externă. 

PIB-ul pe cap de locuitor oferă informații despre mărimea economiei și cum funcţionează economia. Sprijinul social presupune a avea pe cineva pe care să te bazezi în momente de necaz și invers, iar speranța de viață sănătoasă o include atât pe cea fizică, cât și mentală.

Pentru a compara corect datele fiecărei țări, cercetătorii au creat o țară fictivă – Dystopia – plină cu „cei mai puțin fericiți oameni din lume”. Apoi au stabilit Dystopia ca valoare de bază în fiecare dintre cele șase categorii și au măsurat scorurile țărilor din lumea reală în raport cu această valoare. Toate cele șase variabile au fost apoi combinate pentru a crea un singur scor întreg pentru fiecare țară. 

 

 

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.7514762878418