Septembrie 25, 2020
Artiștii fac apel la solidaritate. “Să renaștem din cenușă”
Trist. Dramatic. A ars cultura și arhiva culturală. Sunt doar câteva dintre mesajele scrise de artiștii noștri, după incendiul devastator care a făcut scrum Filarmonica Naționala “Serghei Lumchevici”.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Dirijorul Orchestrei "Lăutarii" a scris pe Facebook despre faptul că ar fi strigat, pentru a-și exprima revolta, doar că nu mai are rost. Maestrul spune că devastatorul incendiu a distrus și munca de un secol al artiștilor.

"Filarmonica Națională a crescut și a educat o mare parte dintre artiștii virtuoși pe care i-a avut țara noastră. Au existat oameni care și-au dedicat întreaga viață acestei instituții și au făcut-o cu multă responsabilitate și devotament, evident, nu am cum să nu-i menționez pe directorii Alexandru Fedico și Mihail Murzac. Aici au fost fondate colectivele: Joc, Fluieraș, Mugurel, Rapsodia, Lăutarii cu Nicolae Sulac, Noroc, Bucuria, Ansamblul “Țigănesc”, Orchestra Simfonică, Capela Corală “Doina” și alte zeci de colective artistice. 

Timp de aproape două decenii, eu și soția mea, Lidia Bejenaru, am trăit prin muncă și dăruire la Filarmonica Națională din Chișinău.

Rog să mă credeți, astăzi, am simțit un nod în gât și am avut impresia că îmi fuge pământul de sub picioare când am auzit vestea despre cele întâmplate", a scris Nicolae Botgros pe Facebook.

"Dragi colegi, sunt alături de voi! Îmi pare foarte rău pentru scena pe care am trăit atâtea emoții. Fiți tari! Sperăm (că asta ne rămâne) că se vor găsi bani pentru un nou edificiu impunător care va continua istoria Filarmonicii Naționale!", a scris Aliona Triboi pe contul său de Facebook. 

Soprana Valentina Naforniță a reacționat pe Instagram. "Sunt cu sufletul la țara mea, la cultura mea, la artiști, la publicul care răcnește după incendiul devastator, care a distrus Filarmonica Națională. Haideți să fim solidari, să ne ajutăm reciproc și să renaștem din cenușă", a scris Valentina Naforniță. 

Despre necesitatea de a fi solidari în aceste momente de grea încercare a scris și Vasile Advahov. "E greu să exprim prin cuvinte durerea pe care o simt la aflarea veștii că Filarmonica Națională a fost mistuită de flăcări. Este scena pe care am crescut ca și artiști și mă simțeam acolo ca acasă. Pe această scenă au urcat numeroși artiști de mare valoare. Este o mare pierdere pentru patrimoniul cultural. Sper din suflet să ne unim forțele, să ne solidarizăm ca să putem reconstrui acest edificiu de mare importanță națională", a scris instrumentistul. 

Kătâlina Rusu, la fel ca și alți artiști, a scris despre faptul că Filarmonica Națională a fost scena de lansare. "În Filarmonică nu a ara un lucru de al meu, a ars o bucățică din suflet", a încheiat interpreta. 

La rândul său, compozitorul Oleg Baraliuc a propus organizarea unui concert-maraton de 6-8 ore, cu artiști consacrați atât în țară, cât și peste hotare, pentru a aduna fonduri pentru reconstrucția edificiului cultural. 

Filarmonia Națională "Serghei Lunchevici" urma să marcheze 80 de ani de la inaugurare. Cu această ocazie au fost programate o serie de concerte. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.65947794914246