Februarie 19, 2024
Premiile BAFTA 2024. "Oppenheimer", desemnat cel mai bun film, cu 7 trofee. Lista completă a câștigătorilor
Londra a devenit capitala filmelor pentru o seară. Gala Premiilor BAFTA a adunat vedete din toată lumea, iar apariţiile de pe covorul roşu au atras, evident, toate privirile. Marele câştigător al serii a fost "Oppenheimer" care a obţinut şapte premii, printre care şi cel mai bun film.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Covorul roşu al Premiilor BAFTA a devenit aseară... podium de defilare. Vedetele şi-au făcut apariţia în ţinute inedite şi au atras toate privirile.

Invitatul de onoare al evenimentului a fost prinţul William. El a venit singur, întrucât Prințesa Kate a rămas acasă pentru a-și continua recuperarea medicală după intervenţia chirurgicală suferită în ianuarie. 

Premiile BAFTA 2024. Oppenheimer, desemnat cel mai bun film, a cucerit 7 trofee. Lista completă a câștigătorilor

Marele câştigător BAFTA din acest an a fost filmul "Oppenheimer"

Premiul pentru cel mai bun film a fost înmânat chiar de Michael J. Fox. Actorul se luptă de ani buni cu boala Parkinson, iar apariţia sa a fost o surpriză. 

"Oppenheimer" a reuşit să obţină şapte statuete anul acesta, printre care cel mai bun actor principal şi cel mai bun regizor. Pelicula, care spune povestea celui care a creat bomba atomică și care s-a luptat pentru tot restul vieții cu consecințele mortale ale invenției sale, a intrat în cursă cu 13 nominalizări, scrie observatornews.ro

Oppenheimer, printre cele mai mari încasări obţinute în 2023 la nivel mondial

"Oppenheimer" este un lungmetraj biografic ce prezintă povestea creatorului bombei atomice în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, J. Robert Oppenheimer, un fizician de geniu, care ajunge să fie torturat de consecinţele invenţiei sale.

Cu o durată de trei ore, "Oppenheimer", unul dintre lungmetrajele cu cele mai mari încasări obţinute în 2023 la nivel mondial, a câştigat duminică seară principalul trofeu al galei BAFTA, atribuit la categoria "cel mai bun film". S-a impus, de asemenea, la categoriile "cea mai bună regie" (Christopher Nolan, care a obţinut astfel primul său premiu BAFTA), "cel mai bun actor în rol principal" (Cillian Murphy), "cel mai bun actor în rol secundar" (Robert Downey Jr.), "cel mai bun montaj", "cea mai bună imagine" şi "cea mai bună coloană sonoră".

"Trebuie să le mulţumesc atâtor oameni pentru asta, o distribuţie incredibilă... o echipă incredibilă", a declarat regizorul americano-britanic Christopher Nolan în discursul său de acceptare a premiului pentru cel mai bun film. El a mai spus că, deşi lungmetrajul său se încheie într-o "notă de disperare dramatic de necesară", a dorit să pună în evidenţă "persoanele şi organizaţiile care au luptat mult şi din greu pentru a reduce numărul de arme nucleare din lume".

"Acceptând acest premiu, vreau doar să le recunosc eforturile şi să subliniez că ele arată necesitatea şi potenţialul eforturilor pentru pace", a adăugat el.

Emma Stone, cea mai bună actriţă în rol principal

"Poor Things" s-a bucurat de cinci premii, iar Emma Stone a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal. 

Emma Stone, actriţă: Fiindcă suntem în Londra, vreau să încep prin a îi mulţumi antrenorului meu care se ocupă de dialect, Niall Swaine, pentru că interpretez un britanic în acest film. Şi nu a râs de mine când m-a învăţat cum să spun ,,apă", chiar dacă, ca american, pronunţ diferit. 

Comedia romantică are în prim-plan o tânără readusă la viață de genialul și neortodoxul om de știință Dr. Godwin Baxter. Premiul pentru cel mai bun film în altă limbă decât engleza i-a revenit lungmetrajului ''The Zone of Interest''. Pelicula surprinde viaţa de zi cu zi a comandantului lagărului nazist de exterminare de la Auschwitz. 

Premiile BAFTA pentru roluri secundare le-au revenit în acest an actorilor Robert Downey Jr. ("Oppenheimer) şi Da'Vine Joy Randolph ("The Holdovers").

Filmul "Anatomy of a Fall" a câştigat primul trofeu al serii, decernat la categoria "cel mai bun scenariu original". Lungmetrajul "American Fiction", ce are la bază romanul "Erasure", publicat în 2001 de Percival Everett, s-a impus la categoria "cel mai bun scenariu adaptat".

La categoria "cel mai bun documentar" s-a impus producţia "20 Days in Mariupol", ce prezintă relatările jurnalistului Mstyslav Chernov despre asediul oraşului ucrainean Mariupol de către armata rusă în anul 2022.

Premiul pentru cel mai bun lungmetraj animat a fost câştigat în acest an de filmul "The Boy and the Heron", cel mai recent proiect al legendarului cineast japonez Hayao Miyazaki.

Pe lângă celebrităţile care au participat la ceremonia de duminică seară, pe lista invitaţilor s-a aflat şi preşedintele BAFTA, prinţul William al Marii Britanii. El a participat la gală fără să fie însoţit de soţia lui, Kate, care se recuperează după o recentă operaţie abdominală.

Evenimentul a inclus şi două reprezentaţii muzicale: actriţa Hannah Waddingham, cunoscută din serialul TV "Ted Lasso", a interpretat o versiune emoţionantă a cântecului "Time After Time" în secţiunea "In memoriam", iar Sophie Ellis-Bextor a cântat pe scenă piesa ei din 2001 "Murder on the Dancefloor", revenită în preferinţele publicului după ce a fost inclusă într-o scenă picantă din filmul "Saltburn".

Cea de-a 77-a ediţie a galei premiilor BAFTA a avut loc la Royal Festival Hall din Londra şi a fost prezentată de actorul scoţian David Tennant.

Lista trofeelor atribuite în cadrul galei BAFTA 2024:

Cel mai bun film: ''Oppenheimer''

Cel mai bun film britanic: ''The Zone of Interest''

Cel mai bun regizor: Christopher Nolan (''Oppenheimer'')

Cel mai bun actor în rol principal: Cillian Murphy (''Oppenheimer'')

Cea mai bună actriţă în rol principal: Emma Stone (''Poor Things'')

Cel mai bun actor în rol secundar: Robert Downey Jr. (''Oppenheimer'')

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Da'Vine Joy Randolph (''The Holdovers'')

Cel mai bun scenariu original: ''Anatomy Of A Fall''

Cel mai bun scenariu adaptat: ''American Fiction''

Cel mai bun film în altă limbă decât engleza: ''The Zone of Interest''

Cel mai bun documentar: ''20 Days in Mariupol''

Cel mai bun lungmetraj animat: ''The Boy and the Heron''

Cel mai bun debut al unui regizor, scenarist sau producător britanic: ''Earth Mama''

Cea mai bună coloană sonoră: ''Oppenheimer''

Cea mai bună imagine: ''Oppenheimer''

Cel mai bun montaj: ''Oppenheimer''

Cea mai bună scenografie: ''Poor Things''

Cel mai bun design de costume: ''Poor Things''

Cel mai bun machiaj/cele mai bune coafuri: ''Poor Things''

Cel mai bun sunet: ''The Zone of Interest''

Cele mai bune efecte vizuale: ''Poor Things''

Cel mai bun scurtmetraj britanic de animaţie: ''Crab Day''

Cel mai bun scurtmetraj britanic: ''Jellyfish and Lobster''

Cea mai bună distribuţie: ''The Holdovers''

Rising Star Award (trofeu votat de public): Mia McKenna-Bruce

BAFTA Fellowship: Samantha Morton

Premiul BAFTA pentru contribuţii extraordinare aduse industriei filmului britanic: June Givanni. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.72903823852539