Februarie 27, 2024
Mărțișor 2024: muzică electronică și spectacole în toată Moldova, susținute de artiști emeriți din 7 țări

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Artiști din Republica Moldova, dar și de peste hotare vor evolua la cea de-a 58-a ediție a Festivalului Internațional de Muzică „Mărțișor”. Pe parcursul întregii luni martie, „Mărțișor” va aduce pe scenele din Chișinău, dar și în alte 43 de localități din țară și în câteva orașe europene, colective artistice, interpreți și actori de valoare din Republica Moldova, România, Italia, Cehia, Grecia, Germania și Franța. Precizările au fost făcute de ministrul Culturii Sergiu Prodan î ntr-o conferință de presă din 26 februarie, scrie newsmaker.md

Potrivit lui Prodan, festivalul din acest an vine cu mai multe noutăți – de la imaginea grafică până la geografia spectacolelor care, pentru prima dată, vor ajunge în toate raioanele țării, acoperind toată Republica Moldova, și chiar vor trece hotarele. Astfel, „Mărțișor” va păși cu încredere pe cele mai mari scene din țară, în Chișinău și în centre raionale, dar și în zeci de sate și orașe.

O altă noutate ține de diversitatea artistică și a evenimentelor, la ediția curentă participând artiști din mai multe țări și de mai multe genuri muzicale. Iar pe 1 martie, tot pentru prima dată în istoria sa, festivalul va găzdui un spectacol de muzică electronică – „Electric Spring”, la Arena Chișinău. Astfel, „Mărțișorul” se reinventează și devine o punte între tradițional și inovator, un liant între generații.

Ne așteaptă concerte de muzică clasică, modernă și jazz, recitaluri corale și de orgă, spectacole de operă, balet și dans popular. Ne așteaptă vioriști și pianiști virtuoși, aplaudați în lumea întreagă, dar și nume sonore ale muzicii lirice, ușoare și populare. (…) „Mărțișor” este pentru noi și despre noi. Este tradiția care ne dă unicitate și modernitatea care ne conectează la circuitul artistic al lumii. Vă îndemn să mergeți la cât mai multe evenimente din festival, ca dovadă a solidarității cu artiștii noștri și a sprijinului pentru cultura noastră”, a spus ministrul Culturii Sergiu Prodan.

Spectatorii sunt invitați la concertele susținute de Baletul Național „Joc”, de Formațiile „Noroc” și „Trigon”, Ansamblul Concertino Accordion Band, Grupul Art Studio „Repede”, dar și de soliști precum Valentina Nafornița, Dumitru Mîțu, Cătălin Josan, Cristina Scarlat, Lilia Istratii, Anastasia Homițcaia, Eugen Negruța, Martina Meola, Petra Pleșca – toți ei se vor reuni, sub bagheta lui Mihail Agafiţa, prim-dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, în concertul de deschidere a festivalului, din 1 martie.

Publicul din capitală e așteptat la spectacolul folcloric „De la Iași la Chișinău”, cu participarea Orchestrei „Mugurel” și a Orchestrei „Constantin Arvinte” din Iași, precum și la concertul „55 ani de la fondarea Orchestrei „Folclor”. Palatul Național va găzdui și câteva spectacole extraordinare susținute de Orchestra de muzică populară „Lăutarii” – „Lăutarii tradițional” și  „Ne-am unit” – „Lăutarii altfel…”, în ritm cu Alex Calancea Band, Cristofor Aldea-Teodorovici Band și Valy Boghean Band. Și tot la Palatul Național, spectatorii vor putea urmări un recital cu Smiley și altul, „Atinge cerul”, cu participarea lui The Urs, Emma și Alina Eremia.

Palatul Republicii va găzdui mai multe evenimente dedicate muzicii clasice, între care concertul „Strings of Soul”, un recital vocal cu mai muți soliști și Gala lirică „Vivat, Verdi”, cu Capela Corală Academică „Doina” și Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale. La Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” vă așteaptă baletele „Spărgătorul de Nuci”, „Frumoasa din pădurea adormită” și spectacolul coregrafic „În căutarea legendei”, susținut de „Joc”. Iar printre talentații artiști ce vor evolua la Sala cu Orgă sunt violonistul Ilian Gârneț alături de Orchestra Națională de Cameră, dirijată de Nicolas Krauze, și organistul ceh Pavel Černy.

Pe 10 martie, la Palatul Național, protagonistul-cheie al spectacolului de închidere a festivalului va fi Ansamblul de cântece și dansuri populare „Fluieraș”, într-un concert dedicat împlinirii a 90 de ani de la nașterea dirijorului Serghei Lunchevici.

Pentru prima dată, în această primăvară, „Mărțișor” va ajunge și în comunitățile din diasporă. În perioada 6 martie – 12 aprilie, conaționalii noștri din mai multe orașe europene sunt așteptați la spectacolul „Steaua fără nume” de Mihail Sebastian, montat la Teatrului Național „Mihai Eminescu” de Alexandru Cozub. Spectacolele se vor juca în orașele Cascais (Portugalia), Frankfurt (Germania), Madrid și Santander (Spania), Padova și Milano (Italia), Londra și Dublin (Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord) și la Bruxelles (Regatul Belgiei).



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.95256328582764