August 29, 2023
Interzis femeilor! Locuri din lume interzise femeilor și legile lor misterioase!
Muntele Athos nu este singurul loc din lume interzis femeilor și tuturor ființelor de sex feminin. Mai sunt multe altele în care restricții medievale, pe baze religioase, împiedică femeile să se apropie de locuri cu încărcătură spirituală.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Interzis femeilor! Este ciudat să găsești acest mesaj în locuri în care și femeile trebuie să aibă drept de acces, nu doar bărbații!

Locurile sacre, religioase, unde slujesc bărbații sau unde sunt îngropate rămășițele sfinte ale unor propovăduitori din vechime sunt, în unele regiuni ale lumii, interzise femeilor.

Unele mănăstiri ortodoxe de călugări, în special cele de pe Muntele Athos, dar și o mănăstire din țara noastră nu au voie să primească vizitatori femei. De asemenea, multe moschei și temple islamice sau de altă credință orientală sunt interzise femeilor.

Legenda Maicii Domnului de pe Muntele Athos  

Interdicția de a păși pe țărmurile peninsulei grecești nu se aplică doar femeilor, ci tuturor ființelor de sex feminin. Călugării de pe Athos nu au vaci, măgărițe, oi sau capre, pisici sau cățelușe. Aici nu găsești decât animale de sex masculin. Locurile sacre de pe muntele Athos pot fi vizitate doar de bărbați și numai de cei care au un permis special, scrie libertateapentrufemei.ro

Conform legii Avathonului, în vigoare din secolul al X-lea, femeilor li se interzice să ajungă la 500 de metri de țărmul peninsulei deoarece prezența lor ar putea împiedica înălțarea spirituală a călugărilor și ar putea întina puritatea credinței lor.

Athos este singura republică monahală ortodoxă din lume ce culminează cu vârful Athon, aflat la 2033 metri altitudine. Tradiţiile monahale de aici datează încă din anul 800 î.Hr. Astăzi, Muntele Sfânt găzduieşte 20 de mănăstiri ortodoxe răsăritene şi 2.000 de călugări din Grecia, Bulgaria, Serbia sau Rusia.

Dincolo de legea Avathonului, legenda spune că pe această peninsulă ar fi ajuns Maica Domnului după ce a fugit din Israel. Când ea a pus piciorul pe coasta peninsulei, toți idolii din altare au căzut cu fața la pământ. Iar Maica Domnului, căreia i-a plăcut mult frumusețea și curățenia locului, le-a vorbit locuitorilor ei despre credința în Dumnezeu și i-a botezat creștini. De atunci, ea ar fi spus că pe aceste meleaguri va trimite numai bărbați tineri să ducă o viață sfântă după chipul îngerilor, iar accesul femeilor și tuturor ființelor de parte feminină a fost interzis.

Templul zeului Ayyappa, Sabarimala, India

 

În anul 1991, templul a devenit interzis femeilor. Conducătorii templului au luat decizia de a interzice tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 10 și 50 de ani să intre în acest templu. Explicația lor a fost că femeile care devin fertile și au menstruație nu trebuie să pângărească locul sfânt al zeului.

O petiție pentru ridicarea interdicției a fost depusă la Curtea Supremă, dar nu s-a luat încă nicio decizie. Multe alte temple hinduse sau musulmane din India sunt locuri interzise femeilor, care trebuie să aștepte la intrare sau să meargă în locurile special amenajate pentru ele să se roage.

Moscheea Haji Ali Dargah din Mumbai, India

 

De o frumusețe eterică, moscheea albă pare că plutește deasupra apelor, fiind construită pe o insulă, în apropiere de Mumbai. Ea poate fi vizitată de turiști la exterior, dar foarte puțini sunt cei care pot intra la mormintele sfinte din interior, iar femeilor le este strict interzis să se apropie de ele. În credința islamică, femeile nu au voie să se apropie de locurile sfinte, unde odihnesc profeții și propovăduitorii acestei religii.

Insula japoneză Okinoshima

Turiștii și femeile nu sunt deloc binevenite pe această insulă din arhipelagul Japoniei. Sunt acceptați numai preoții din ordinul Shinto și numai câte 200 de călugări pe an sunt primiți aici. Insula a intrat în patrimoniul UNESCO pentru vestigiile arheologice deosebite descoperite aici și pentru semnificația ei religioasă și culturală. Femeile nu sunt primite pentru că sângele menstrual este impur, iar turiștii sunt ținuți la distanță pentru că preoții de aici nu vor ca templele lor să se transforme într-o simplă curiozitate turistică.

Muntele Omine din Japonia

 

Pe acest munte se află un templu străvechi, unde trăiesc doar călugări și unde vin anual copii și tineri flăcăi pentru a urma viața monahală. Femeilor le este strict interzis să escaladeze muntele și să se apropie de templu și de așezarea călugărilor.

Tinerii care se pregătesc să intre în viața monahală trebuie ținuți departe de orice tentație a lumii și mai ales de femei, după cum explică plăcuțele aflate la intrarea pe teritoriul templului.

Mănăstirea Frăsinei, Vâlcea

 

Ironia sorții face ca singura mănăstire rămânească unde este interzis femeilor să intre să se afle în comuna Muereasca (sic!). Aici, Sf. Calinic a lăsat cu limbă de moarte un regulament foarte dur: să nu se mănânce niciodată carne, să nu intre femei niciodată, iar slujbele să se facă la miezul nopții.

Pe piatra de legământ, aflată la distanță de mănăstire, se poate citi: „Acest sfânt locaș s-a clădit din temelie spre a fi chinovie de părinți monahi și fiindcă din partea femeiască putea să aducă vreun scandal monahilor viețuitori acolo, de aceea sub grea legătură s-a oprit de la acest loc să mai treacă înainte, sub nici un chip, parte femeiască. Iar cele ce vor îndrăzni a trece să fie sub blestem și toate nenorocirile să vie asupra lor, precum: sărăcia, gârbăvia și tot felul de pedepse, și iarăși celor ce vor păzi această hotărâre să aibă blagoslovenia lui Dumnezeu și a smereniei noastre și să vină asupra lor tot fericitul bine. Calinic, episcopul Râmnicului Noului Severin, 17 ian. 1867.”



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.88699841499329