Iulie 11, 2023
Cine este primul preşedinte gay din Uniunea Europeană. Ce a spus în momentul în care a depus jurământul
A fost ales la putere primul preşedinte gay din Uniunea Europeană. Chiar în cursul zilei de jos, acesta a fost desemnat șef de stat. Cine este și care este țara pe care o va conduce acesta.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

A fost ales la putere primul preşedinte gay din Uniunea Europeană. Este vorba despre Edgars Rinkevics, cel mai longeviv ministru de externe al Letoniei. Bărbatul în vârstă de 49 de ani a devenit, în cursul zilei de sâmbătă, 8 iulie 2023, primul şef de stat deschis gay din Uniunea Europeană, scrie spynews.ro

Mai mult decât atât, chiar în timpul depunerii de jurământ în calitate de preşedinte al ţării, Edgars Rinkevics a promis că va lupta pentru incluziune şi egalitate.

Mai mult decât atât, în discursul său de învestire în faţa Saeima, parlamentul leton, care l-a ales la 31 mai 2023, Edgars Rinkevics a declarat că îşi va folosi tot ce îi stă în putință pentru a contribui la procesul legislativ dar, totodată, şi pentru a forma opinia publică asta pentru ca Letonia să devină o ţară mai incluzivă şi mai egală.

Cine este primul preşedinte gay din Uniunea Europeană. Ce a spus în momentul în care a depus jurământul / FOTO

"Letonia este o ţară suverană, liberă şi democratică. Dar trebuie să fie legală şi corectă pentru toată lumea. Fiecare persoană din Letonia, cetăţenii săi, ar trebui să simtă că îi aparţin, că sunt protejaţi din punct de vedere legal şi sunt în siguranţă.", a spus Edgars Rinkevics, noul preşedinte al Letoniei, făcând referire la sprijinul său anterior pentru o lege a uniunilor civile de gen neutru.

Edgars Rinkevics a fost ministru de externe

Se mai știe despre Edgars Rinkevics că a fost ministru de externe din anul 2011 până la demisia sa oficială. Totodată, el şi-a făcut publică orientarea sexuală în noiembrie 2014, potrivit Agerpres.

"Sunt dispus să lucrez îndeaproape cu ramurile legislativă, executivă şi judiciară pentru a atinge aceste obiective. Letonia va apăra o NATO puternică şi eficientă, Uniunea Europeană, o ordine internaţională bazată pe drept şi o strânsă cooperare cu prietenii şi aliaţii noştri. Vom continua să sprijinim poporul ucrainean eroic în lupta sa pentru libertate până la victoria Ucrainei.", a mai adăugat noul şef de stat al Letoniei.

Cine este primul preşedinte gay din Uniunea Europeană. Ce a spus în momentul în care a depus jurământul / FOTO

Cu toate acestea, discursul actualului șef de stat vine cu câteva zile înainte de summitul NATO de la Vilnius. Acolo, Letonia va fi reprezentată de prim-ministrul Krisjanis Karis în calitate de ministru interimar de externe, deoarece înlocuitorul lui Rinkevics nu a fost încă desemnat.

Și asta nu este tot. În același timp, noul preşedinte s-a referit şi la rezultatele economice ale Letoniei, criticate de politicienii din opoziţie.

Cine este primul preşedinte gay din Uniunea Europeană. Ce a spus în momentul în care a depus jurământul / FOTO

"Competitivitatea noastră depinde în mod direct de rezultatele ţării în domeniul afacerilor, ştiinţei, educaţiei şi inovaţiei. Numai aşa ne vom consolida poziţia de ţară prosperă, puternică şi modernă, care participă activ la politica internaţională.", a insistat el.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 2.7617802619934