Principalele simptome ale răcelii, care de multe ori se manifestă toamna, iarna și primăvara, sunt congestia nazală, durerea de cap, tusea, febra etc. Despre simptome, metode de infecție, tratament și prevenire a rinofaringitei, ne va povesti doctorul Cezara Andronachi.
Motivele
Rinofaringita este un proces inflamator cronic și sau mai puțin frecvent care se dezvoltă în mucoasa nazală și faringiană. În sezonul rece, până la 80% din populație suferă de această boală. Persoanele de diferite vârste și genuri sunt bolnavi, dar mai des copii, datorită trăsăturilor legate de vârstă ale structurii organelor ORL. Procesul inflamator captează atât pasajele nazale, cât și faringele, se poate răspândi atât în sus (de la faringe până la cavitatea nazală), cât și în jos (o rinită apare mai întâi și apoi se îmbină faringita). Inflamația poate duce la alte părți ale tractului respirator - traheea, bronhiile și plămânii. Uneori rinofaringita conduce la otita. Infecția are loc prin picaturile din aer. În 50% din cazuri, cauza bolii sunt virușii, rareori bacteriile, alergenii sau orice substanțe iritante. Hipotermia, stresul, deficitul de vitamine, nutriția dezechilibrată contribuie, de asemenea, la dezvoltarea bolii. Acești factori și alți factori reduc funcția de protecție a corpului și sporesc șansele de infectare.
Simptomele
Simptomele apar de obicei la 1-3 zile după infecție. Primele semne ale rinofaringitei virale acută este senzația de uscăciune și de arsură în pasajele nazale, pacientul începe a strănuta, simte o gâdilare în gat, pionii nazali, poate exista o tuse uscată. Mai apoi, apare o secreție nazală, dureri în gât, se pot alătura, de asemenea simptome de dureri de cap, stare generală proastă, frisoane, slăbiciune, transpirații, performanța se deteriorează. Gâtul devine roșu și există o mucozitate în fundul gâtului. Dacă procesul inflamator a afectat tuburile auditive, apare durerea în urechi, cu înfrângerea sinusurilor paranazale - durere în frunte și nas, agravată în tipul înclinării capului. Câteva zile mai târziu, descărcarea nazală devine mucopurulentă, groasă, numărul acestora scade, respirația nazală este restabilită, simptomele de intoxicație generală dispar.
Posibile complicații
Unii pacienți încearcă să trateze singuri răceala - și fac o mare greșeală. Acest lucru poate duce la o serie de consecințe negative. Pentru a face un diagnostic corect, pentru a identifica cauza bolii și a prescrie tratamentul corect, trebuie să vă adresați specialistului. Una dintre consecințele periculoase ale tratamentului incorect al rinofaringitei este trecerea bolii de la o afecțiune acută la cea cronică. Complicațiile de rinofaringită acută pot fi sinuzită, otită medie, laringită, bronșită, pneumonie, astm bronșic.
Citiți continuarea articolului în noul număr al revistei AQUARELLE din luna decembrie 2018.