Martie 28, 2024
4 trucuri să renunțăm la dulce. Alternative sănătoase recomandate de nutriționist
Gustul zahărului ne face corpul să elibereze endorfine, oferindu-ne o senzație de calm și de relaxare. Adevărata problemă nu este atunci când ne răsfățăm cu un dulce din când în când, ci atunci când exagerăm. Și e foarte ușor să exagerăm în condițiile în care zahărul adăugat se regăsește în multe alimente procesate, inclusiv pâine, iaurt, sucuri, mezeluri sau sosuri.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Iată câteva alternative sănătoase pentru a-ți satisface pofta de dulce, recomandate de nutritionitul Gianluca Mech.

Mâncăm fructe în loc de dulciuri, dar în cantități mici

„Atunci când oamenii simt pofta de zahăr, apelează în general la alimente bogate în grăsimi și zahăr, cum ar fi ciocolata. Încercați totuși să renunțați la acest obicei și să alegeți o porție de fructe. Fructele sunt în mod natural dulci, dar conțin și o mulțime de compuși și fibre benefice din plante, fiind astfel sănătoase pentru organism. Pentru început, alegeți fructe ceva mai dulci, precum mango sau struguri. Iar dacă vă este și foame, puteți transforma gustarea în ceva mai sățios punând fructele în iaurt natural”, recomandă nutriționistul, scrie alistmagazine.ro

Ciocolată neagră în locul celei cu lapte și umplutură

„După cum spuneam, ciocolata este alimentul la care oamenii recurg cel mai des atunci când simt poftă de ceva dulce. În acest caz, poți alege varianta mai sănătoasă: ciocolata neagră. Ce înseamnă ciocolată neagră? Variante cu peste 70% cacao. Ea conține și compuși vegetali sănătoși cunoscuți sub numele de polifenoli (antioxidanți). Cu toate acestea, la fel ca ciocolata obișnuită, ciocolata neagră conține zahăr și grăsimi, așa că cel mai bine este să vă limitați la câteva pătrățele pentru a vă satisface pofta”, adaugă specialistul.

Semințe de chia

„Semințele de chia sunt o sursă bună de mulți nutrienți importanți, inclusiv acizi grași omega-3, fibre alimentare solubile și unii compuși vegetali sănătoși. Sunt, de asemenea, versatile, așa că dacă doriți un desert care să vă satisfacă pofta de dulce, puteți încerca să faceți o budincă de chia cu fructe, cacao și puțină miere”.

Cartofi dulci

„Cartofii dulci sunt hrănitori, dulci și foarte sățioși. Conțin în mare parte carbohidrați, dar și fibre și o serie de vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, vitamina C și potasiu. Unii oameni au pofta de zahăr pentru că nu mănâncă suficient pe parcursul zilei. Includerea unei surse de carbohidrați, cum ar fi cartofii dulci, în alimentație poate combate acest lucru, adăugând calorii făcând mesele să fie mai echilibrate, oferind în același timp gustul dulce”, mai spune nutriționistul.concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.7907724380493