Noiembrie 01, 2020
Ziua Morților, sărbătorită în Mexic cu flori portocalii
Dia de los Muertos este una dintre cele mai importante și spectaculoase sărbători din Mexic. Deși duce cu gândul că ar avea vreo simbolistică similară cu Halloweenul, nu este deloc așa. Ziua Morților are cu totul altă însemnătate.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

DIA DE LOS MUERTOS 

Dia de los Muertos este o sărbătoare a bucuriei, a revederii și a tranziției. Familiile se adună în jurul mormintelor și a unor altare special construite, ca să se roage și să lase ofrande celor care nu mai sunt alături de ei. Ca și vechii azteci, ei continuă să creadă ca în aceste zile spiritele celor iubiți se întorc pământ, alături de ei. Oamenii își amintesc momentele frumoase sau amuzante petrecute alături de cei decedați și îi onorează prin muzică, râsete și voie bună.

ALTARELE ȘI OFRANDELE 

Toți cei care sărbătoresc Ziua Morților au acasă un altar sau ofrendă, menit să îi cinstească pe cei decedați și să le ureze un cald “bine ai revenit printre noi”. Altarele sunt ornate cu decorații din Papel Picardo, flori, lumânări, fotografii, jucării, dacă persoana decedată este un copil, dar și mâncare, băuturi sau țigări, care erau pe gustul celor dragi, atunci când erau în viață. Florile cu o însemnătate deosebită sunt crăițele, ale căror petale sunt împrăștiate de la altar până la morminte. Coloritul lor viu îi ghidează pe cei morți în întuneric și îi ajută să nu se rătăcească.

PETRECEREA DIN CIMITIR

Este nelipsită vizita la cimitir. Mormintele sunt întâi curățate și apoi ornate asemănător cu altarul de acasă. Decorațiile din hârtie colorate, lumânările și nelipsitele crăițe, numite și “Flor de Muerto” – “floarea celor morți”) transformă cimitirele dintr-un loc al plângerii într-un tărâm al luminii și bucuriei.

MÂNCĂRURI TRADIȚIONALE DE ZIUA MORȚII 

Pan de muerto este un fel de pâine dulce având forma unui craniu. Este ornată cu semințe de anason și uneori, pe pomeții craniului apar mici lacrimi făcute din aluat.

Craniile din zahăr sunt o altă delicatețe nelipsită. Vin în toate mărimile și culorile, iar gradul de complexitate al decorațiilor variază în funcție de priceperea bucătarului.

Pulque este o băutură tradițională făcută din seva de agave fermentate. 

Atole este un fel de terci căldut făcut din făină de porumb, trestie de zahăr, scorțișoară și vanilie. Sună delicios!

CALAVERA, NUMELE DAT DE MEXICANI CRANIULUI

Primul lucru care ne vine în minte atunci când spunem Dia de los Muertos este craniul, pe care mexicanii îl numesc calavera. Machiaje, decorații din hârtie creponată, prăjituri - toate au forma craniului. În secolul 19, calavera erau anecdote amuzante și sarcastice la adresa celor vii. În timp, toate glumele s-au transformat în sărbătoare, adică în Ziua Morților. 

ZIUA MORȚILOR, CELE MAI SPECTACULOASE LOCAȚII 

În Mexic, Ziua Morților este peste tot la fel de frumoasă și colorată, dar stilurile și obiceiurile diferă de la regiune la regiune. De exemplu, în orașul Pátzcuaro, aflat la aproximativ 360 de km de Mexico City, Ziua Morților este sărbătorită pe malurile lacului cu același nume. Petrecăreții îmbracați în costum de calavera străbat cu canoe lacul și se îndreaptă către insula Janitzio, unde se află un cimitir străvechi.
În orășelul Tuxtepec are loc anual un concurs de “rogojine”. Localnicii muncesc timp de câteva zile pentru a crea ceva unic – covorașe din rumeguș ornate cu flori, ace de brad, orez și alte materiale organice colorate.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.154886007309