Septembrie 16, 2024
Simptomele fizice care pot fi semnele unui Burnout

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

În cea mai simplă definiție, Burnout-ul este o epuizare fizică, emoțională și mentală care rezultă din suprasolicitarea sistemului nostru emoțional. Psihologul american Christina Maslach a împărțit burnout-ul în trei dimensiuni: epuizarea emoțională, cinismul față de muncă sau depersonalizare, scăderea realizării personale la locul de muncă.

Când ne găndim la o persoană care trece prin burnout, ne imaginăm o persoană obosită, suprasolicitată, care își petrece viața la serviciu și este predispusă la anxietate, stres sau depresie. Deși toate aceste simptome sunt exacte, ele ne fac să trecem cu vederea alte simptome mai puțin vizibile, despre care ar fi bine să ne informăm.

Semne fizice de epuizare

Printre cele mai comune simptome ale epuizării este oboseala cronică. Aceasta poate proveni din diferite tulburări de somn, cum ar fi insomnia, dificultațile de a adormi sau de a avea un somn calitativ, explică Molly Burrets, psiholog clinician CNBC. Deoarece implică niveluri ridicate de stres continuu, epuizarea poate fi resimțită fizic în mai multe moduri. De exemplu, persoanele care suferă de epuizare pot observa o schimbare în obiceiurile lor alimentare. Unii își vor pierde pofta de mâncare, în timp ce alții vor recurge la un mâncat compulsiv, descrie Jeanette Bennett, cercetător pentru CNBC. Și dacă aceste persoane nu vor fi vigilente în privința dietei lor, atunci pot observa o crește sau pierdere în greutate. Durerile de cap, greața, dificultățile de respirație, durerile de stomac, gazele, indigestia și orice altă tulburare gastrointestinală sunt de asemenea semne de epuizare. Crampele și tulburările musculo-scheletice, cum ar fi durerile de spate sau de gât, pot indica, la fel, burnout-ul.

Simtomele mai puțin cunoscute ale Burnout-ului

În afară de anumite simptome fizice, alte semne pot să nu fie direct asociate cu Burnout-ul. De exemplu, dacă simți că ești în mod constant bolnav și nu poți rezista virușilor, ar putea fi din cauza epuizării acumulate într-o lungă perioadă de timp.

Un studiu din 2016 a arătat că stresul poate declanșa un răspuns inflamator în organism, iar inflamația cronică poate compromite sistemult imunitar și astfel ne poate face mai puțini rezistenți.

Iritarea îndelungată, frustrarea, pesimismul, pierderea productivității, procastinarea, dificultatea de concentrare, la fel pot fi semne de Burnout.

Dacă observați aceste semne la voi, adresați-vă unui psiholog pentru un ajutor profesional.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.135641336441