Decembrie 26, 2023
Jane Fonda, 3 căsnicii, 3 lupte cu cancerul, o viață de poveste. Primul soț a făcut-o celebră, celui de-al doilea i-a plătit 30 de milioane $ la divorț
Emblematica actriță Jane Fonda a captivat audiențele cu talentul ei de pe ecrane, dar și cu viața amoroasă tumultuoasă, care a ținut primele pagini ale ziarelor mondene internaționale vreme de decenii. Născută în 21 decembrie 1937, în New York, aceasta a avut o viață cel puțin la fel de palpitantă ca cea înfățișată în filmele în care a jucat.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Jane Fonda a creat un imperiu în lumea sportului, cu casetele ei de aerobic și a format, alături de tatăl ei, Henry Fonda, prima pereche tată-fiică cu Oscaruri pentru roluri principale.

Rolul din „Doctor Zhivago” este cel pe care regretă cel mai tare că l-a refuzat. Inițial nu a vrut să facă filmul pentru că ar fi stat departe de logodnicul ei de atunci, Roger Vadim, pentru nouă luni. Când a revenit asupra deciziei, a fost prea târziu, căci rolul îi revenise deja lui Julie Christie, scrie libertateapentrufemei.ro

Despre Don Johnson, cel cu care a jucat în „Book Club”, din 2018, a spus că este cel mai atractiv actor cu care a împărțit platoul de filmare.

Fonda este activistă pentru mai multe cauze politice, una dintre cele mai notabile și controversate a fost opoziția ei față de Războiul din Vietnam. De asemenea, a protestat față de Războiul din Irak și violența împotriva femeilor. A fost arestată de mai multe ori la diverse manifestații.

Jane Fonda, diagnosticată de 3 ori cu cancer

În 2010, Jane Fonda a fost diagnosticată cu cancer la sân. Medicii au reușit să îndepărteze tumora înainte de a se răspândi. În 2016 a făcut mastectomie. Doi ani mai târziu a primit un alt diagnostic dur, după ce o tumoră i-a crescut pe buza inferioară.

În 2022, a aflat că suferă de un tip de cancer al sistemului limfatic.

„Am fost diagnosticată cu un limfom non-Hodgkin şi am început tratamentul cu chimioterapie. Este vorba despre un cancer complet vindecabil, 80% dintre oameni supravieţuiesc, motiv pentru care mă simt foarte norocoasă. Am şansa de a beneficia de o asigurare medicală şi de a avea acces la cele mai bune medicamente şi tratamente. Sunt conştientă că sunt privilegiată şi acest lucru este trist. Numeroşi americani nu au acces la îngrijirile de calitate pe care le primesc eu şi acest lucru nu este corect”, a anunţat, pe Instagram, Jane Fonda, după ce a primit diagnosticul de cancer al sistemului limfatic. Tot atunci a început și chimioterapia.

După câteva luni, anunța că boala a intrat în remisie.

jane fonda are cancer

În tinerețe a suferit de bulimie

De la 13 la 37 de ani, Jane Fonda a suferit de bulimie. În perioada în care a fost model, spunea că a trăit cu țigări, cafea și iaurt cu căpșuni. ”Când aveam 20 și ceva de ani am devenit actriță. Sufeream de bulimie foarte, foarte rău. Duceam, practic, o viață secretă. Am fost foarte, foarte nefericită. Mi-am imaginat că nu voi ajunge la 30 de ani. Că nu voi supraviețui. Nici nu m-am obosit să ies la întâlniri prea tare, pentru că eram nefericită și sufeream de această tulburare de alimentație. În plus, nici să fac filme nu-mi plăcea foarte mult”, a mărturisit Jane Fonda în podcastul „Call Her Daddy”.

Jane Fonda, o viață amoroasă tumultuoasă

Viața romantică a lui Jane Fonda a inclus relații cu bărbați celebri și mariaje dificile.

Roger Vadim, primul soț și regizorul care a pus-o pe „hartă” la Hollywood

Jane Fonda și Roger Vadim, 1964. Foto: Profimedia 

Actrița a fost căsătorită de trei ori. Primul ei soț a fost regizorul francez Roger Vadim, cu care a fost măritată între 1965 și 1973.

„Nu e nicio îndoială că parte din atracția mea pentru el și viața lui au venit din faptul că erau atât de diferite față de stilul reprimat în care am fost crescută. Dar ce reputație avea! În primii ani ai relației noastre, când mergeam pe Champs-Elysees, oamenii reacționau ca la un mare star de cinema”, povestea actrița în autobiografia ei din 2005, „Jane Fonda: My Life So Far”.

Vadim a fost cel care a ajutat-o pe Fonda să-și înceapă în forță cariera în lumea filmului, grație rolului din „Barbarella”. Cineastul a mai fost căsătorit și cu Brigitte Bardot, dar și cu Annette Stroyberg.

Jane Fonda, în  

Căsnicia a început să se destrame când Roger Vadim a dezvăluit că ceea ce avea cu Fonda era un mariaj deschis. Ambii au avut aventuri și o fiică, Vanessa, născută în 1986. După despărțire au rămas prieteni. Roger Vadim a murit de cancer în anul 2000.

Tom Hayden, bărbatul cu care s-a căsătorit la trei zile de la primul divorț

Jane Fonda și Tom Hayden. Foto: Profimedia 

Al doilea mariaj al lui Jane a fost cu activistul și politicianul Tom Hayden, cu care s-a căsătorit la trei zile după ce divorțul de Vadim a fost finalizat. Bărbatul a refuzat să semneze un contract prenupțial, iar la divorț s-a ales cu circa 30 de milioane de dolari. Au fost împreună 17 ani, din 1973 până în 1990. Au devenit părinții unui băiat, Troy, născut chiar în anul nunții, cu care Jane a și jucat într-un film, „On Golden Pond”, în care li s-a alăturat și tatăl ei, Henry Fonda. În 1982, Jane a adoptat o adolescentă.

Fonda a finanțat campania electorală a soțului ei, care și-a dorit un loc în Senatul SUA și în legislatura din California. Hayden a murit în 2016.

Jane Fonda, 2019

Căsnicia cu Ted Turner a ținut-o departe de actorie

Jane Fonda și Ted Turner. Foto: Profimedia 

Ultima căsnicie a fost cu mogulul media Ted Turner, fondatorul CNN. A durat un deceniu, din 1991 până în 2001. În această perioadă, actrița s-a retras de la Hollywood, lume în care nu credea că se va mai întoarce.

„Am renunțat la actorie timp de 15 ani și nu credeam că mă voi mai întoarce. Când m-am căsătorit cu el, am crezut că va fi pentru totdeauna”, a declarat actrița câștigătoare a două premii Oscar, pentru Entertainment Tonight. „Dar m-am întors și, sincer, dacă mi-ar fi spus cineva că la 85 de ani voi juca în astfel de filme, nu aș fi crezut. Mă simt foarte norocoasă”, a adăugat Jane Fonda când promova pelicula „80 for Brady”.

La o lună de la nuntă, l-a prins pe Ted că o înșela. S-a răzbunat lovindu-l în cap cu un telefon și turnând o sticlă cu apă pe el. Actrița s-a mutat de acasă, i-a spus că-l părăsește și a plecat în Los Angeles. Lucrurile s-au aranjat, însă, între ei, și au rezistat 10 ani împreună. La scurt timp după divorț, Jane Fonda și-a schimbat religia.

CANNES FILM FESTIVAL 2023: CLOSING CEREMONY

De atunci, Fonda nu a mai ajuns la altar. A mai avut o relație lungă, de opt ani, cu producătorul muzical Richard Perry, din 2009 până în 2017. Despre el a spus că i-a fost cel mai bun iubit. De la despărțirea de acesta, Jane s-a concentrat pe alte lucruri, pe propria persoană și pe prietenele ei. A spus că nu-i mai trebuie relații amoroase.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.47572493553162