Ianuarie 23, 2024
Cancer de col uterin: 100 de femei mor anual în Moldova. Care sunt simptomele
În perioada 22 – 31 ianuarie, în Republica Moldova se desfășoară Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin, cu genericul „Spune Da sănătății tale! Vaccinează-te! Testează-te”.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță că campania are drept scop sporirea gradului de conștientizare a populației privind măsurile de prevenire și control al cancerului de col uterin, scrie newsmaker.md

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent cancer la femei, la nivel global. Cele mai mari rate de incidență și mortalitate prin cancer de col uterin sunt în țările cu venituri mici și medii. Acest lucru reflectă inechități majore privind accesul la servicii de imunizare, screening și tratament.

Potrivit ANSP, în Republica Moldova, aproximativ 300 de femei sunt diagnosticate anual cu cancer de col uterin – aceasta înseamnă că, zilnic, este înregistrată o femeie cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile se atestă un deces din cauza acestei boli.

Simptomele cancerului de col uterin

Cancerul de col uterin în stadiu incipient nu prezintă semne sau simptome vizibile. Însă, odată cu avansarea în stadiile mai tardive, apar unele semne vizibile ale cancerului de col uterin precum: sângerări vaginale; secreții vaginale neobișnuite; durere în regiunea bazinului; dureri violente în timpul contactului sexual, etc.

Cancerul de col uterin se consideră printre cele mai prevenibile tipuri de cancere: pe lângă faptul că sunt prevenite prin vaccinarea HPV, leziunile precanceroase pot fi detectate cu ușurință prin screening. De asemenea, screening-ul poate detecta cancerul într-un stadiu incipient, atunci când tratamentul are un potențial ridicat de vindecare.

Cum putem preveni cancerul de col uterin. Recomandări

Potrivit ANSP, cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinarea fetelor și băieților împotriva HPV (de la 9-14 ani), în conformitate cu Calendarul național de vaccinare al Republicii Moldova. La fel, boala poate fi prevenită prin efectuarea testului de screening (testul citologic) o dată la 3 ani, de către femeile cu vârsta de 25-61 de ani.

În sistemul de sănătate din Republica Moldova, este asigurat accesul gratuit la prelevarea testului citologic și vaccinarea contra infecției cu virusul papiloma uman (HPV). Femeile din grupul de vârstă 25-61 de ani, atât cele asigurate, cât și cele neasigurate medical trebuie să se adreseze la medicul de familie și să efectueze testul citologic, o dată la trei ani. Screeningul de col uterin include testul citologic și colposcopia, ce permit depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadiile incipiente.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.62512588500977