Balonarea este inconfortabilă. Fie că are loc din cauza supraalimentării, problemelor digestive sau menstruației, ameliorarea balonării poate fi dificilă și e o problemă destul de sensibilă, mai ales când apare în momente cheie ale unei zile aglomerate.
Din fericire, există alimente care pot ajuta să remediezi simptomele balonării, inclusiv un anumit condiment pe care ar trebui să iei în considerare și să îl încorporezi în dieta ta. Suntem aproape sigure că îl ai deja într-unul dintre dulapurile din bucătărie.
Se pare că ghimbirul este cel care te poate scăpa de senzația neplăcută pe care o resimți atunci când ești balonată.
Ghimbirul are mulți compuși, cum ar fi gingerolul, care este un compus antiinflamator. Acesta ajută la reducerea gazelor și a balonării și te va scăpa de senzația neplăcută care îți poate pune stop activităților unei zile, scrie catine.ro
O doză mică de ghimbir în fiecare zi poate ajuta la reducerea inflamației, dar poate oferi și beneficii precum reducerea senzației de greață și a vărsăturilor, conform unui studiu din 2022 publicat de Nutrients.
De asemenea, ghimbirul poate ajuta la deplasarea alimentelor în tractul gastro-intestinal mai eficient, crescând motilitatea intestinală. Un sistem digestiv lent poate provoca, de asemenea, gaze și balonare. Poate relaxa mușchii tractului gastrointestinal dacă ai spasme musculare sau crampe stomacale. Acest lucru este susținut de un studiu amplu din 2019 privind beneficiile pentru sănătate ale ghimbirului de la Food Science & Nutrition.
Acum că ai aflat câte beneficii poate aduce ghimbirul sănătății organismului, dar încă ești descurajată de aroma sa puternică, află cum îl poți consuma în mod optim.
Poți da rădăcina de ghimbir prin răzătoarea și o poți adăuga în ceaiuri, tocănițe sau supă de linte. De asemenea, poți folosi și pudra de ghimbir uscată, care are și multe beneficii și tinde să aibă o aromă puțin mai estompată. Oamenii o folosesc în preparate dulci precum turte, prăjituri cu plăcinte cu dovleac.
Combină ghimbirul cu alte arome în mâncăruri sărate și dulci.
În doze mici, ghimbirul are puține efecte secundare. Dozele mari de ghimbir, mai mult de 5 grame pe zi, cresc șansele de efecte secundare. Ghimbirul poate provoca erupții cutanate pe piele, dacă este consumat excesiv.
Consumul unei cantități mai mari de 5 grame de ghimbir pe zi poate provoca arsuri la stomac, diaree, iritații la nivelul gurii.
Ghimbirul poate crește riscul de sângerare. Dacă ai o afecțiune legată de circulația sângelui, este posibil ca consumul de ghimbir să nu fie sigur. Spune întotdeauna medicului despre medicamentele din plante pe care le iei, mai ales dacă acestea conțin ghimbir.
Dacă iei în mod regulat medicamente, discută cu medicul înainte de a începe să utilizezi suplimente cu ghimbir.
Specialiștii spun că suplimentele alimentare sunt benefice, dar ei le tratează mai degrabă ca pe alimente decât ca pe medicamente. Spre deosebire de producătorii de medicamente, producătorii de suplimente trebuie să arate că produsele lor sunt sigure sau eficiente. Ei trebuie să facă asta înainte de a le vinde pe piață.