Aprilie 21, 2021
Ce trebuie să ştii când cumperi miel de Paşte
Mai puțin de două săptămâni ne despart de Paşte şi de masa îmbelşugată. Dacă te numeri printre cei care nu comandă la restaurant şi preferă să pregătească acasă preparatele tradiţionale, atunci calitatea cărnii este esenţială. Pentru a avea certitudinea că vei cumpăra cel mai bun miel, sunt câteva reguli pe care trebuie neapărat să le respecţi.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Cum îţi dai seama că a fost congelat

Pentru a fi sigur că nu te supui riscurilor, trebuie să cumperi carne de miel numai din locuri autorizate sanitar-veterinar. Dacă ai dubii, cere celui care comercializează carnea un certificat sau o autorizaţie. În cazul în care cumperi din măcelării sau supermarketuri, carnea trebuie să fie ştampilată. Acea ştampilă îndică faptul că este verificată sanitar-veterinar, deci  e sigură pentru consum. Totodată, pe etichetă trebuie menţionată ţara de provenienţă, precum şi data sacrificării. Dacă data sacrificării lipseşte, înseamnă că acea carne a fost congelată apoi decongelată.

Un alt indicu al congelării este o carne umedă, lucioasă. Carnea de miel sacrificat recent este acoperită de o peliculă uscată la exterior. Dacă este umedă şi lipicioasă, cu siguranţă nu e proaspătă. De asemenea, carnea trebuie să fie rozalie, iar o culoare închisă, roşiatică sau vineţie, este un alt semn că animalul nu a fost sacrificat recent.

Greutatea ideală

În cazul în care optezi pentru un miel întreg, greutatea ideală, după tăiere, este de 10-13 kilograme. Dacă animalul este mai mic, carnea conţine mult colagen (are o textură gelatinoasă) şi purine (care cresc cantitatea de acid uric din organism). Ideal ar fi ca animalul respective să aibă şi cap. Ochii sticloşi, limpezi, sunt un alt indiciu al prospeţimii. Dacă ochii par „ceţoşi“, ar fi bine să eviţi să cumperi acel animal.

Cum alegi organele

Organele de miel sunt ingredientele principale la drob, dar, pe de altă parte, sunt cele care se alterează cel mai uşor. Trebuie să aibă o culoare „vie“, nu mată şi, de asemenea, să nu miroasă înţepător. Totodată, unele organe pot avea noduli, deci trebuie verificat şi acest aspect.

Carnea de miel nu trebuie consumată imediat după sacrificare. De altfel, pentru o textură şi un gust perfect, ea trebuie marinată între 4 şi 24 de ore.

Nutriţioniştii recomandă consumul regulat de carne de miel, nu doar de Paşte, deoarece este o carne de calitate. Conţine acizi grasi Omega 3, este o sursă bună de proteine, fier, seleniu, zinc şi vitamina B12. 65% din grăsimile conţinute de acest tip de carne sunt mononesaturate si polinesaturate, adică cele mai sănătoase grăsimi pentru organism.concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.87488794326782