Un nutriționist român recomandă ca de Halloween să nu sculptați dovleacul, ci doar să îl pictați. Astfel nu veți fi nevoiți să îl gătiți chiar de a doua zi, ci îl puteți păstra câteva săptămâni. După petrecere, puteți prepara supă-cremă, piure, plăcintă, brioșe, ingredient pentru pâine aromată, sos pentru paste și multe altele. De asemenea, dovleacul poate fi curățat, dat pe răzătoare sau tăiat cubulețe și păstrat la congelator, pentru o nouă serie de preparate. Indiferent dacă îl sculptați sau nu, salvați semințele de dovleac, uscați-le și consumați-le de preferat crude, pentru că sunt o sursă de fibre și de acizi grași nesaturați, care aduc beneficii inimii.
SUPĂ - CREMĂ DIN DOVLEAC
Ingrediente: 1,5 kg dovleac, două cepe, 50 g de unt, două roșii, o legătură de pătrunjel, doi morcovi, o țelină mică, sare și piper.
Mod de preparare: cepele curățate se toacă mărunt, iar dovleacul, curățat de coajă şi de semințe, se taie cubulețe. Acestea din urmă se călesc cu ceapa în untul topit. Roşiile se curăță de piele şi se pasează, apoi se pun la fiert în doi litri de apă, împreună cu morcovii, țelina și pătrunjelul spălat, dar netocat, dovleacul şi ceapa călite şi se lasă să clocotească 40-50 de minute. Se adaugă sare și piper, după gust. Legumele fierte, cu excepția pătrunjelului, se mixează împreună cu supa, în robotul de bucătărie și se mai dau într-un clocot. Se poate servi cu pâine prăjită şi cu o linguriță de smântână cu un conținut redus de grăsime (atunci, clar, numarul caloriilor va fi un pic mai mare)
Calorii/100 g: 70
TARTĂ DIN DOVLEAC FĂRĂ ZAHĂR ADĂUGAT
Ingrediente: pentru blat - o cană și jumătate de biscuiți digestivi, o jumătate de linguriță de scorțișoară, 60 g de unt topit, două linguri de înlocuitor de zahăr (stevia); pentru umplutură – 1 kg de dovleac ras, 125 g de iaurt cremos, 150 g stevia.
Mod de preparare: se preîncălzește cuptorul și se unge cu unt o formă de tartă sau o tavă cu pereți detașabili. Se amestecă biscuiții mărunțiți cu scorțișoară, stevia și untul topit, apoi se presează cu o lingură pe fundul vasului. Dovleacul pentru umplutură se călește într-o tigaie nonaderentă, cu stevia, până se înmoaie, apoi se încorporează iaurtul. Compoziția se toarnă peste blat, se nivelează și se introduce în cuptor, circa 30 de minute. Se servește rece.
Calorii/100 g: 170
DOVLEAC CU LEGUME ȘI MOZZARELLA
Ingrediente: 1 kg de cubulețe de dovleac, un ardei capia roșu și unul verde, 5 ciuperci, o mână de fasole verde, o ceapă roșie, o lingură de semințe de susan, un cubuleț de unt, 200 g de mozarrella, sare și piper după gust, câteva fire de pătrunjel.
Mod de preparare: Dovleacul se pregătește 30 de minte la abur. În acest timp, restul legumelor se curăță și se taie fâșii, iar ceapa Julienne, apoi se călesc 10 minute în unt, condimentate după gust. Se așează într-o tavă cuburile de dovleac, apoi se acoperă cu legumele trase la tigaie. Se pun din loc în loc feliile de brânză, iar la final se presară susanul. Se introduce tava 10 minute la cuptor. Preparatul se servește cald, cu pătrunjel proaspăt.
Calorii/100 g: 80
100 de grame de dovleac conțin circa 26 de calorii și o cantitate de vitamina A impresionantă. Mai mult decât atât, nu este de neglijat nici conținutul de vitamine din complexul B, calciu, potasiu și fosfor. Să nu uităm și de betacaroten, cel care îi dă culoarea portocalie și care e un antioxidant foarte puternic. În plus, favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control.