Gelul dezinfectant de mâini are, de regulă, în compoziția sa alcool etilic sau izopropilic, parabeni, agenți emolienți și clorhexidină. Conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății, un dezinfectant este eficient dacă are o concentrație între 60%-95% de alcool (etanol sau izopropanol). Cu cât este mai mare cantitatea de alcool din compoziția să, cu atât dezinfectantul are o eficacitate mai ridicată împotriva microbilor, virușilor și bacteriilor, notează libertatea.ro.
Poate fi periculos dezinfectantul de mâini?
Faptul că un gel dezinfectant mâini are în compoziția să o cantitate considerabilă de alcool, îl face susceptibil pentru măsuri suplimentare de protecție. Alcoolul este o substanță inflamabilă, de aceea și dezinfectantul de mâini intră în această categorie. Punctele de ardere al etanolului de 80% și izopropanol de 75% sunt de 17.5°C, respectiv 19°C, așa că se cer măsuri de siguranță.
Cum se folosește în mod corect un dezinfectant pentru mâini?
Se aplică o cantitate suficientă de substanță într-o palmă, atât cât este menționat pe ambalajul produsului, după care se umezesc ambele mâini cu acel gel, atât pe palme, dosul palmelor, cât și între degete.
OMS spune că pentru a te asigura de eficientă unui dezinfectant și de siguranță acestuia, după ce îl folosești, trebuie să lași substanță activă să se evapore de la sine.
Ce se întâmplă cu un dezinfectant de mâini dacă îl ții în mașină?
Specialiștii afirmă că un dezinfectant mâini nu este un pericol iminent dacă este ținut în mașină. Trebuie doar să te asiguri că este păstrat într-un loc întunecos, uscat. În contact cu soarele sau la temperaturi ridicate, gelul dezinfectant își poate pierde din proprietăți, iar recipientul ar putea să-și modifice forma.