Octombrie 11, 2024
Premiul Nobel pentru Literatură 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 a fost acordat scriitoarei sud-coreene Han Kang, celebrată pentru „proza sa poetică intensă care confruntă traume istorice și expune fragilitatea vieții umane”. Anunțul a fost făcut joi de Academia Regală Suedeză de Științe, confirmând recunoașterea globală a unei voci literare unice, care explorează teme precum suferința și reziliența umană.

Han Kang, născută în 1970 în Gwangju, Coreea de Sud, a crescut într-un mediu profund literar, tatăl ei fiind un romancier renumit. La doar nouă ani, familia sa s-a mutat la Seul, un oraș care a modelat o parte din sensibilitatea ei creativă. Pe lângă scris, Han Kang s-a implicat și în arte vizuale și muzică, o influență evidentă în stilul său literar rafinat, care îmbină poeticitatea cu o observație ascuțită a lumii.

Cariera literară a lui Han Kang a început în 1993, când a publicat primele sale poezii în revista „Literatură și Societate”. Ulterior, și-a făcut debutul în proză în 1995 cu colecția de povestiri „Dragostea din Yeosu”. De atunci, autoarea a continuat să își diversifice opera, publicând atât romane, cât și povestiri, multe dintre ele fiind traduse și apreciate internațional. Romanul său cel mai cunoscut, „Vegetariana”, a primit Premiul Internațional Booker în 2016 și a fost lăudat pentru abordarea tematicii alienării și libertății personale.

Han Kang: 'If I was 100% healthy I couldn't have become a writer' | Fiction  | The Guardian

Han Kang devine prima scriitoare născută în Coreea de Sud care câștigă Premiul Nobel pentru Literatură, consolidând poziția Coreei de Sud pe scena literară internațională. Ea este doar a doua persoană din această țară care primește un Premiu Nobel, după Kim Dae-jung, fostul președinte sud-coreean care a fost laureat cu Nobelul pentru Pace în 2020, pentru eforturile sale de reconciliere în Peninsula Coreeană și promovarea drepturilor omului.

Premiul Nobel pentru Literatură din 2024 aduce un omagiu nu doar talentului literar extraordinar al lui Han Kang, ci și capacității sale de a explora traume personale și colective. Prin scrierile sale, autoarea invită cititorii să reflecteze asupra naturii fragilității umane și asupra modului în care istoria influențează și modelează identitatea personală și colectivă.

Han Kang este prima persoană născută în Coreea de Sud care a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură și doar a doua din istoria acestei țări care a fost premiată cu un Nobel



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.63159394264221