Gutuia are un conținut ridicat de substanțe pectice, cu rol important în reducerea colesterolului din organism. Mai mult, acest fruct ajută la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și la eliminarea substanțelor toxice din organism.
Specialiştii recomandă să mâncăm zilnic cel puţin două felii din acest fruct.
În plus, reduce orice inflamaţie a gâtului, afecţiune destul de frecventă în sezonul rece, iar seminţele macinate au un efect calmant extraordinar în caz de tuse sau bronşita.
Catechina și epicatechina, două substanțe prezente în fibrele din gutui au proprietatea de a curăța colonul.
Mai mult, gutuile sunt o sursă importantă de vitamine și minerale. Ele conțin vitaminele B1, B2, B6, E, PP, vitamina C, cupru, calciu, fosfor, sodiu, potasiu, care sunt prezente nu doar în fruct, ci și în frunzele acestuia.
Bogate în potasiu, gutuile au proprietatea de a contribui la menținerea tensiunii arteriale în parametri normali. Cine mănâncă frecvent gutui își ține în frâu tensiunea arterială, își scade riscul de ateroscleroză, dar și de afecțiuni cardiace.
Frunzele de gutui conțin quercetina și rutin, niște compuși fitochimici care au o acțiune antioxidantă și antiinflamatorie. De aceea, ceaiul din frunze de gutui este benefic pentru diabetici și hipertensivi, dar are și proprietatea de a calma tusea.
De asemenea, ceaiul din frunze de gutui ajută ficatul obosit, te scapă de insomnie și alungă depresia. Diabeticii ar trebui să bea trei căni de infuzie de frunze de gutui pe zi. Și crizele de tuse sau astm de calmează dacă beți o infuzie de frunze de gutui.
Pentru a trata infecțiile gastro-intestinale sau diareea, se pun la infuzat circa cinci grame de frunze de gutui, se acoperă vasul și se lasă 20-30 de minute. După ce se răcește, luați, câte două linguri din acest ceai, de trei ori pe zi.