март 03, 2014
Din Armenia generoasă, cu dragoste
Călătoria mea de trei luni în Armenia se apropia de sfârşit. Stăteam într-un hotel din Erevan şi scriam felicitări. Cum să semnez? Unii semnează scrisorile „din Londra învăluită în ceaţă”.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

Călătoria mea de trei luni în Armenia se apropia de sfârşit. Stăteam într-un hotel din Erevan şi scriam felicitări. Cum să semnez? Unii scriu scrisori „din Londra învăluită în ceaţă”, alţii „din Moscova cu cupole de aur”… Nu am găsit răspuns la întrebarea mea şi am semnat simplu: „Cu dragoste, Marina”.

Ajunsă în aeroport, când mă apropiam deja de tejgheaua de înregistrare, m-am uitat în urmă. Chiar dacă nu se mai vedea nimeni din prietenii mei armeni, mi-a venit în minte: „Bineînţeles, din Armenia generoasă” – aşa voi semna data viitoare. Şi va fi neapărat o dată viitoare, pentru că imposibil să te desparţi de această ţară, care îţi pune totul la picioare, de parcă ai fi propria ei fiică. 

Erevan – capitala cu gust de rodie

Erevanul  se numără printre 10 cele mai vechi oraşe ale lumii. Acesta a fost fondat în 782 î.e.n., când Cartagena abia prindea viaţă, iar de Roma încă nu auzise nimeni.

Din păcate, spre deosebire de alte oraşe vechi din Europa, partea antică a Erevanului nu a învins în bătălia cu trecerea nemiloasă a timpului: personalităţile publice chiar şi acum luptă pentru conservarea aspectului istoric al capitalei. Este o senzaţie inconfundabilă cea pe care o simţi atunci când rătăceşti pe trotuarul frumos pavat a unor străduţe scăldate de lumina unor felinare uitate de vreme, admirând construcţii care îşi au începutul în secolele XVIII-XIX – a căror arhitectură este foarte distinctivă şi plină de culoare, care abundă în ornamente speciale, gravuri şi arcuri semicirculare.

Dacă Chişinăul  este numit „oraşul din flori albe de piatră”, atunci Erevanul este rodul caisului din piatră. Majoritatea clădirilor au fost construite din tuf – piatră locală nobilă şi uşoară. Oraşul este îmbrăcat cu aceste „veşminte” în culori de roz şi galben-portocaliu, unele raioane fiind scăldate într-o paletă bogată de culori. Odată ce aţi gustat dulceaţă arhitecturii din Erevan, veţi avea şi cu ce să vă clătiţi gura: pe fiecare stradă sunt instalate câteva fântâni de apă potabilă metropolitane – structuri din piatră mici de aproximativ un metru înălţime, din care curge apă pură din inima munţilor.

 

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE martie-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



конкурс
СВЕЖИЕ НОВОСТИ
читайте также
SQL exec time = 0.73354601860046