Crăciunul are arome ce-i sunt caracteristice: picantă – a prăjiturii cu miere, de ghimber – a turtelor dulci coapte, dulce – a marmeladei topite.
Ce veţi coace în Ajun de Crăciun?
Steluțe de miere
110 gr. de unt
1 linguriță de bicarbonat de sodiu
1 lingură de suc de portocale
2 linguri de lapte condensat
1 gălbenuș de ou
2 lingurițe de cogneac sau brandy
50 gr. de zahăr
3 linguri de ulei
260 gr. de făină
100 gr. de mană
1 lingură de praf de copt
puțină sare
coaja de la jumătate de lămâie
¼ linguriță de cuișoare măcinate
puțină nucușoară
½ linguriță scorțișoară măcinată
200 gr miere
50 ml apă
Untul se topeşte şi se lăsa să se răcească Sucul de portocale se bate cu laptele condensat, gălbenușul, cogneacul, zahărul, bicarbonatul de sodiu. Se adăugă untul topit și se amestecă bine. Se adăugă făina și mana, praful de copt și mirodeniile. Se frământă aluatul. Se distribuie proporțional în forma pentru copt și se lasă la copt timp de 15 minute la temperatura de 180 °С.
Se amestecă apa cu mierea și se fierbe aproximativ o minută. Se îmbibă biscuiții cu sirop.
Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE ianuarie-2014.