Varza este o legumă extrem de bogată în fitonutrienți, conține vitamina C, are puține calorii dar multe substanțe cu efect antioxidant, antiinflamatoriu oferând protecție tractului digestiv și sistemului cardiovascular.
Proprietățile acesteia sunt foarte benefice pentru sănătatea organismului. Ea își păstrează calităţile nutritive fiind consumată atât în stare crudă, cât şi gătită.
Iată câteva rețete gustoase pe bază de varză:
1. Burek cu varză dulce
Ingrediente:
1 pachet cu foi de plăcintă
1,5-2 kg varză dulce
pesmeți
ulei de floarea soarelui
piper
sare
apă minerală carbogazoasă
Mod de preparare:
Varza se taie fidea și se pune la călit. Treptat se adaugă sare și piper după gust. Când este gata, se ia ceaunul de pe foc.
Într-o tavă unsă cu ulei se aranjează foile și umplutura astfel: se pun câte două foi unse între ele cu ulei;peste a doua foaie se presară pesmeți, după care se pune o parte din umplutura de varză călită. Acest proces se repetă până se termină foile de plăcintă și umplutura de varză, cu conditia că la final, deasupra, să fie foi de plăcintă, care se ung cu ulei.
Înainte de a băga tava la cuptorul preincălzit la 190 grade, poziționăm plăcinta, apoi adăugăm apa minerală până la nivelul plăcintei și dăm la cuptor pentru jumăte de oră.
Poftă bună!
2.Ficat de pasăre cu varză dulce
Ingrediente:
500 g ficat de pasăre
200 ml de pasăre
1 varză 0,8 kg
200 ml lapte
200 g bulion
100 ml ulei
3 fire cimbru proaspăt
1 lingură mare de sare
piper
Mod de preparare:
Punema ficatul de pasăre în lapte rece și îl lăsăm să se îmbibe ½ h. Între timp tăiem varza fideluță, o presărăm cu sare și o amestecăm.
Scoatem ficatul într-o strecurătoare. Punem într-o tigaie 50 ml ulei la încins și prăjim bucățile de ficat, la foc mediu, pe ambele părți, după care le punem pe hârtie absorbantă.
Stoarcem varza de apa lăsată, încingem uleiul ramas într-o oală și punem varza la călit. Amestecam des, toată consistența. După 15minute adăugăm bulionul, piperul și cimbrul și lăsăm să fiarbă până scade zeama, înca 10-15 minute.
Mâncarea este gata !
3.Boerenkool - Piure cu varză creață
Ingrediente:
300g - varză creață
150 g cremă de brânză (cu usturoi)
500 g cartofi
1 cârnaț afumat (250-300g)
kazier feliat (150g)
Mod de preparare:
Cartofii se curăță și se taie cubulețe. Apoi se pun la fiert în apă și se presoară cu puțină sare. După fierbere, peste cartofi se adaugă varza creață iar peste ea se pune cârnațul feliat. Oala se acoperă cu un capac iar când apa începe a fierbe dăm focul la un nivel mai mic.
Separat într-o tigaie se prăjește kazierul. Când varza și cartofii capătă o omogenizare, se scrurge bine apa și se pisează până devine piure. Se adaugă kazierul prăjit și crema de brânză și se amestecă bine.
Se servesște cald.
Для равиоли
500 г муки
250 мл воды
4 яйца
700 г утиного филе
1 ст. л. сливочного масла
1 веточка тимьяна
1 веточка розмарина
1 стакан бульона
Соль и перец по вкусу
Для соуса |
Этапы приготовления Утиное филе залить холодной водой, добавить сливочное масло, тушить около 2 часов до готовности. Мясо достать и пропустить через мясорубку. Бульон процедить и сохранить. Готовый утиный фарш смешать с мелко рубленным тимьяном и розмарином. Добавить стакан бульона, в котором тушилась утка, соль и перец по вкусу. Муку смешать с водой и яйцами, замесить крутое тесто. Раскатать его в тонкий пласт. Из фарша налепить небольшие шарики, выложить их на одну половину теста на равном расстоянии друг от друга и накрыть второй половиной теста. Соединить верхний и нижний пласты теста между шариками фарша. Нарезать равиоли и отварить их до готовности в кипящей подсоленной воде. Для соуса: очищенные лисички обжарить, добавить мелко рубленный чеснок и тимьян, посолить, поперчить, залить бульоном и готовить на слабом огне до загустения. Добавить пармезан. В готовый соус положить равиоли, проварить и разложить по тарелкам. |