Demografii susţin că de cele mai dese ori se despart cuplurile de la sate, după emigrarea unuia dintre soţi. Datele oficiale arată că în 2020 s-au înregistrat puţin peste 8600 de divorţuri, asta în timp ce anul trecut s-a încheiat cu 9900 de cereri de acest fel.
"Este un specific în ceea ce priveşte rata de divorţuri în Republica Moldova, este mai înaltă în spaţiile rurale, ceea ce niciodată nu am avut, acolo unde tradiţia spune că sunt pentru familie, în prezent acolo în mare creştere, şi asta se explică în primul rând prin emigraţie excesivă. "
De cealaltă parte, psihologii atribuie rata mare a divorţurilor în 2021 este rezultatul celor doi ani de pandemie. În această perioadă, cuplurile au petrecut mult mai mult timp împreună şi şi-au dat seama că nu mai sunt compatibile.
"Înainte ei aveau posibilitatea să meargă la muncă, să se recreeze şi erau un pic separaţi, se întâlneau doar seara, dar oamenii fug de plictiseală, oamenii caută ceva nou, astfel că pandemia a fost o cauză care a determinat la divorţ. Oamenii folosesc relaţia cu un loc unde luptă cu conflictele persoanele şi aşa ajungem la acele divorţuri exagerate. "
În 2021, şi numărul căsătoriilor au fost într-o uşoară creştere, asta în condiţiile în care în 2020 au Astfel, anul trecut s-a încheiat cu 15600 de căsătorii, faţă de 15 mii cât au fost la finele anului 2020. Vârsta medie în cazul bărbaţilor pentru prima căsătorie a fost de 29 de ani, iar pentru femei - 26.
Sursa - publika.md