Alimentele sănătoase, bogate în vitamine susțin imunitatea și apărarea organismului, ne dau energie zi de zi și ne ajută să ne păstrăm sănătoase. La fel de benefice sunt pentru piele, care este principala noastră barieră de protecție. Iar pielea trebuie menținută sănătoasă, elastică, hidratată și protejată de factorii agresivi. Află care este rolul fiecărei vitamine pentru ten și pentru piele și ce doză este indicată zilnic pentru a proteja pielea de efectele îmbătrânirii cât mai mult timp, scrie libertateapentrufemei.ro
Știai că pielea îşi păstrează supleţea şi tinereţea mai mult timp cu fructe de cătină şi de coacăz negru, mărar, lemn dulce, creţişoară şi rădăcină de angelică.
Vitaminele cu efect antioxidant puternic sunt aliatele tale împotriva îmbătrânirii premature. Vitaminele A, E, C, F și Beta-carotenul protejează pielea, repară în profunzime leziunile, combat ridurile şi o menţin suplă şi hidratată.
Fiecare din cele 10 vitamine poate fi obţinută printr-o alimentaţie echilibrată, bogată în legume, fructe şi grăsimi saturate. Atenţie, însă: supradoza unor anumite vitamine precum A sau C, poate avea consecinţe neplăcute. De aceea, este indicat să iei suplimente de vitamine numai la sfatul medicului.
Această vitamină se găseşte în natură sub două forme, retinol şi caroten, ambele obţinându-se din alimente de origine animală şi vegetală. Principala acţiune pe care o are asupra pielii este sinteza colagenului, ceea ce îmbunătăţeşte calitatea tenului. Vitamina A se găseşte în gălbenuşul de ou, unt, lactate, ficat, ulei de peşte, sardine, fructe şi legume de culoare galbenă, spanac, roşii şi caise uscate.
Dintre cele trei vitamine cu rol antioxidant, A, C şi E, vitamina E este cea mai puternică. Este una dintre cele mai bune vitamine pentru ten. Combinată cu dozele optime de seleniu, zinc şi Q10, această vitamină protejează celulele de acţiunea radicalilor liberi şi a fost supranumită „vitamina anti-îmbătrânire“. Chiar dacă nu ne apără de efectele înaintării în vârstă, ea întârzie totuşi procesul de îmbătrânire. De aceea, este bine să nu te fereşti de grăsimile vegetale, pentru că vitamina E se găseşte în nuci, seminţe şi ulei de floarea soarelui, soia, ulei de arahide, cereale integrale sau margarină. Cea mai mare concentraţie de vitamina E se află în uleiul din germeni de grâu.
Doza zilnică recomandată: 8 – 12 mg.
Ca şi vitamina A, vitamina C are un rol important în producerea colagenului, previne apariţia ridurilor şi dă strălucire tenului. Fructele şi legumele proaspete precum roşiile, căpşunele, zmeura, coacăzele, citricele, varza, pătrunjelul, cartofii noi şi ardeii sunt bogate în vitamina C.
Doza zilnică recomandată: 60 -100 mg.
Beta-carotenul protejează pielea de razele soarelui
Una dintre cele mai importante vitamine care protejează pielea de acţiunea nocivă a razelor ultraviolete este beta-carotenul. Datorită lui, vara capeţi un bronz sănătos, fără să te ardă razele soarelui. Beta-carotenul se găseşte în fructele şi legumele de culoare galbenă sau roşie sau în legumele cu frunze de un verde închis. Morcovii şi caisele sunt cele mai bune surse de beta-caroten.
Doza zilnică recomandată: 5-10 mg.
Impropriu numiţi vitamine, cei doi acizi graşi care poartă această denumire sunt esenţiali pentru elasticitatea tenului. Vitamina F combate uscăciunea tenului, eczemele şi cicatricile provocate de acnee. Se găseşte în germenii de grâu, în uleiurile vegetale de floarea-soarelui, soia, porumb sau arahide şi în ficatul de peşte. Seminţele de măceşe, cătină şi struguri conţin şi ele vitamina F.
Doza zilnică recomandată: 8 mg.
Cosmeticienii recomandă introducerea acestei vitamine în cremele pentru îngrijirea tenului deoarece reglează cantitatea de sebum. Ea dă luminozitate tenului şi combate roşeaţa. Vitamina B1 se găseşte îndeosebi în cereale, în boabele de grâu şi în drojdia de bere. De asemenea, poate fi asimilată şi din carne, peşte şi lapte.
Doza zilnică recomandată: 1,6 mg.
Când ţi se înroşeşte nasul şi se descuamează, este posibil să suferi de o carenţă de vitamina B2. Aceasta are un rol important în sănătatea ţesuturilor cutanate şi combate dermatitele seboreice. Ficatul este bogat în vitamina B2, de asemeni ouăle, ciupercile, brânza, spanacul, mazărea verde sau bananele.
Doza zilnică recomandată: 1,7 mg.
Este esenţială pentru rezistenţa pielii şi a părului. Ea participă la sinteza colesterolului şi ajută la degradarea acizilor graşi nocivi pentru corp, de aceea se spune că amână îmbătrânirea. Se găseşte aproape în orice aliment dar, în special, în drojdia de bere, organele de vită, cereale, arahide, somon, conopidă şi legume verzi.
Doza zilnică recomandată: 10 mg.
Aportul de vitamina B6 te ajută dacă ai un ten gras şi acneic, deoarece reglează producerea de sebum. Mănâncă ficat, carne de oaie şi de pui, precum şi lapte, fructe uscate şi avocado.
Doza zilnică recomandată: 0,2 mg.
Absenţa acestei vitamine duce la descoamarea pielii din jurul nasului şi a gurii, la căderea părului şi degradarea unghiilor. Fasolea, mazărea uscată, conopida, ciupercile şi carnea de pui sunt necesare pentru a sintetiza vitamina B8.
Doza zilnică recomandată: 0,2 mg.
Această vitamină cunoscută mai bine drept acid folic participă la multiplicarea celulelor sanguine, cerebrale şi cutanate. Pentru o piele sănătoasă, trebuie să consumi legume crude, deoarece fierberea distruge acidul folic. Vitamina B9 se găseşte în morcovi, varză,sparanghel, spanac, fasole verde şi în laptele de vacă, oră şi ficat unde este mai puţin sensibilă la fierbere decât în legume.
Doza zilnică recomandată: 0,4 mg.