Май 04, 2014
Planificarea sarcinii
Multe cupluri visează să aducă pe lume un bebeluş puternic şi sănătos, de aceea, pentru a evita eventuale complicaţii în timpul sarcinii şi a naşterii, încep să planifice sarcina cu mult timp înainte de concepere.

Pедакция aquarelle

Поделись новостью с друзьями

 

 

Multe cupluri visează să aducă pe lume un bebeluş puternic şi sănătos, de aceea, pentru a evita eventuale complicaţii în timpul sarcinii şi a naşterii, încep să planifice sarcina cu mult timp înainte de concepere. Vom încerca să răspundem la câteva întrebări adresate de Dvs. şi vă vom oferi toate informaţiile de care aveţi nevoie în această fază de pregătire.

Consultantul nostru

Dr. Liubovi Marciuc

Medic obstetrician-ginecolog, ecografist de categorie superioară

Consultaţia căror medici trebuie solicitată în timpul planificării sarcinii?

Marina, 23 de ani

Planificarea sarcini trebuie să debuteze cu o vizită la ginecolog. Medicul specialist va examina cu atenţie fişa Dvs. medicală şi va solicita anumite date cu privire la metodele de contracepţie folosite, prezenţa unor boli curente sau anterioare precum şi la modul în care au decurs celelalte sarcini etc. În urma examinării, acesta va indica ce analize trebuie să efectuaţi, iar în cazul detectării unor probleme de sănătate, vă va recomanda ce specialişti să consultaţi ulterior. Amintiţi-vă toate bolile cu caracter ereditar înregistrate în familia Dvs. (surditate, sindromul Down, boala Alzheimer etc.), cazuri de avort spontan sau naşteri de copii morţi. Pentru a obţine o prognoză completă care să vă asigure naşterea unui copil sănătos, aţi putea face o testare genetică generală. Medicul va efectua o cercetare detaliată pentru a identifica eventualele anomalii genetice.

De asemenea, se recomandă consultarea unui medic terapeut care vă cunoaşte bine istoricul medical şi vă poate explica cu lux de detalii posibilele probleme de sănătate.

Ce analize sunt necesare înainte de conceperea unui copil?

Svetlana, 26 de ani

Femeile care se pregătesc să rămână însărcinate trebuie să efectueze următoarele teste:

- analiza sângelui: generală; biochimică; de determinare a nivelului zahărului în sânge; testul pentru determinarea prezenţei în organism a anticorpilor anti rubeolă, virusul hepatitei B şi С, toxoplasmoză, herpes, CMV, chlamidiilor, HIV, pentru RW; coagulogramă; testul pentru determinarea grupei sangvine şi Rh-ului (ambii soţi în cazul în care femeia are Rh negativ);

- analiza generală a urinei

- frotiul vaginal;

- frotiu cu celule glandulare atipice şi în caz de necesitate, colposcopia;

- ecografia pelviană.

Planificarea sexului viitorului copil este posibilă?

Irina, 22 de ani

Nu, doar în cazul procedurilor FIV şi ICSI medicul poate alege spermatozoizi cu un anumit set de cromozomi. Dar aceste tehnici pot fi utilizate numai în cazul bolilor ereditare, care au o numită legătură cu sistemul reproductiv, în cazul unei naşteri nedorite, de exemplu a unei fetiţe, când probabilitatea de îmbolnăvire este mai mare decât în cazul unui băieţel .

Este adevărat că incompatibilitatea de Rh apare atunci când o femeie cu Rh negativ rămâne însărcinată cu un bărbat care are Rh pozitiv? Ce riscuri implică acesta în ceea ce priveşte sarcina şi sănătatea micuţului?

Ana, 23 de ani

Factorul Rh reprezintă ansamblul de proprietăţi imunologice ale sângelui, care depinde de prezenţa unui anumit tip de proteină. Potrivit statisticilor, 15% din oameni nu au această proteină, aceştia având un Rh negativ. Ceilalţi 85%, care dispun de această proteină, Rh-ul este pozitiv. Ce este incompatibilitatea de Rh? Este un conflict între sistemul imunitar al mamei şi eritrocitele copilului, pe care această le va recunoaşte ca fiind substanţe „străine”. Acest risc apare atunci când femeia are Rh negativ, iar bărbatul – pozitiv. Bateţi alarma doar în cazul în care copilul a moştenit Rh-ul pozitiv al tatălui său. Globulele roşii din sângele copilului odată ajunse în sângele mamei intră în contact cu acesta, determinând formarea anticorpilor care atacă eritrocitele din sângele bebeluşului și îi pot pune în pericol viaţa.

 

Versiunea completă o găsiţi în ediţia AQUARELLE mai-2014.

* ACUM LIVRAREA REVISTEI LA DOMICILIU ESTE GRATUITĂ!



конкурс
СВЕЖИЕ НОВОСТИ
читайте также
SQL exec time = 0.68465638160706