Mai 24, 2020
VIDEO! Primul clip plasat pe Youtube, acum 15 ani. Autorul a devenit milionar.
În data de 23 aprilie 2005, utilizatorul „Jawed” a încărcat pe platforma YouTube un filmuleț intitulat „Me at the Zoo” în traducere ”Eu la grădina zoologică. În 15 ani, clipul care durează doar18 secunde a fost văzut de peste 90 de milioane de oameni.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Autorul primului filmuleț postat pe YouTube în care se vorbește despre elefanți este chiar Jawed Karim, unul dintre misterioșii fondatori ai YouTube, alături de Chad Hurley și Steve Chen, scrie Digi24.ro.

Înainte de a crea platforma YouTube, în 2005, Jawed Karim a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai proiectului de plăți online PayPal. Tot ceea ce a făcut PayPal în privința protecției împotriva hackerilor și a fraudei i se datorează lui

Jawed Karim nu mai deține YouTube, după ce, în 2006, gigantul american Google a cumpărat platforma cu 1,65 miliarde de dolari.

În martie 2008, Karim a fondat societatea Youniversity Ventures cu doi foști investitori de la PayPal, Kevin Hartz și Keith Rabois, destinată susținerii ideilor de afaceri ale unor start-up-uri.

În august 2008, această firmă le-a dat o șansă lui Brian Chesky, Joe Gebbia și Nathan Blecharczyk oferindu-le 30.000 de dolari pentru a-și lansa platforma lor de închirieri de locuințe, în care nimeni nu credea la momentul acela. Platforma este celebra în zilele noastre, Airbnb, lider mondial în rezervări de cazare și care se pregătește să se listeze la bursă. În 2020, cifra de afaceri a acesteia era estimată la 8,5 miliarde de dolari.

Jawed Karim a rămas însă foarte discret în privința vieții lui după YouTube. În 2018, și-a făcut o scurtă apariție pe canalul său de YouTube, care, în cei 15 ani, a rămas cu un singur video, cel publicat în 2005. Dar are aproape 800.000 de abonați. 

Karim a postat un comentariu la filmulețul de la zoo, punând două întrebări: „Ar trebui să pun un nou video online? Despre ce v-ar plăcea să fie?' Au urmat mii de voturi și de răspunsuri fără ca utilizatorii să mai primească vreun răspuns de la Jawed Karim. 

Ultimul lucru care se știe despre el este că averea sa s-ar ridica în prezent la circa 140 de milioane de euro.

                                



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.50051188468933