Septembrie 23, 2020
Uscăciunea vaginală, un subiect tabu? Ce trebuie să știi despre asta
Uscăciunea vaginală este o neplăcere care afectează multe femei și, foarte frecvent, e trecută cu vederea. Tratamentul este simplu și n-ai de ce să suporți toate simptomele supărătoare.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

O cauză comună a disconfortului este atrofia vaginală la femeile aflate în timpul și după menopauză, în urma deficitului de estrogen natural și a regresiei membranei mucoase.

Estrogenii sunt hormoni produși de ovare și sunt importanți pentru circulația sângelui, umidificarea și elasticitatea țesutului.

Hormonii stimulează formarea glicogenului, care este convertit de către lactobacili în acid lactic, ce oferă un mediu local acid. La menopauză, nivelul de estrogen scade. Țesutul devine mai subțire și este mai puțin irigat cu sânge, relatează cosmopolitan.ro.

Unele boli, în special dacă sunt slab controlate medicamentos, cum ar fi hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat, pot provoca uscăciune vaginală. Desigur, cauzele disfuncției sexuale sunt multiple, de obicei cele organice și psihologice apar concomitent.

Farmaciile oferă o gamă largă de preparate pentru tratarea uscăciunii vaginale. Cu toate acestea, unele produse conțin estrogen. Ca atare, acestea ar trebui să fie utilizate numai după un consult de specialitate, deși sunt disponibile fără prescripție medicală.

Uscăciunea vaginală poate fi tratată cu ajutorul ovulelor, gelurilor sau cremelor vaginale, care conțin acid hialuronic. Acestea hidratează mucoasa vaginală, având rol emolient. În multe situații, disconfortul poate fi atenuat cu remedii, acasă. De exemplu, uleiul de măsline, uleiul de cocos sau vaselina cosmetică, folosite extern, sunt potrivite ca lubrifianți.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0348260402679