Ianuarie 24, 2019
Telefoanele mobile agravează starea de sănătate a copiilor. Află ce probleme generează

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Orele în șir petrecute cu ochii în ecranele telefoanelor mobile sau tabletelor au fost asociate cu apariția problemelor de sănătate mintală, dar un nou studiu a descoperit că astfel de probleme pot apărea încă de la vârsta de doi ani.

După doar o oră de privit ecranul unui telefon, tablete, laptop etc., copiii iși adolescenții sunt mai puțin curioși, au o capacitate mai mică de autocontrol și au o stabilitate emoțională redusă. Toate acestea cresc riscurile apariției anxietății și depresiei, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Preventive Medicine Reports.

 

 

Oamenii de știință au descoperit că adolescenții cu vârstele cuprinse între 14 și 17 ani sunt mai predispuși la apariția acestor efecte adverse, dar au observat efecte similare și în cazul copiilor mici.

Copiii de grădiniță care se joacă frecvent pe telefoane sau tablete sunt de două ori mai predispuși să-și piardă cumpătul, potrivit studiului.

De asemenea, nouă procente dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 13 ani care petrec o oră pe zi în fața ecranelor nu sunt curioși să învețe lucruri noi. Procentul ajunge la 22,6 în cazul copiiilor care petrec în jur de șapte ore pe zi în fața ecranelor.

"Jumătate dintre problemele de sănătate mintală se dezvoltă până la adolescență. Astfel că există nevoia acută de a descoperi factorii care afectează sănătatea mintală în cadrul acestei grupe de vârstă și asupra cărora se poate interveni. Modul în care copiii și adolescenții își petrec timpul liber este una dintre schimbările pe care le putem face", declară autorii studiului, profesorul Jean Twenge de la Universitatea San Diego și profesorul Keith Campbell, de la Universitatea din Georgia.

 

 

Ambii specialiști recomandă insistent părinților și profesorilor să reducă timpul petrecut de copii online, jucând jocuri video sau uitându-se la televizor, în încercarea de a combate efectele nocive ale acestora asupra copiilor.

Potrivit National Institute of Health din Marea Britanie, tinerii petrec în medie între cinci și șapte ore pe zi în fața ecranelor, fie că este vorba de telefoane, tablete, jocuri video sau televizoare.

Jean Twenge, care este specialist în efectele folosirii smartphone-ului asupra copiilor, recomandă implementarea unei limite de două ore. 

Studiul a inclus datele a peste 40.000 de copii din Statele Unite cu vârste între doi și 17 ani.Datele au fost oferite de părinți, în cadrul unui sondaj de sănătate efectuat la nivel național în anul 2016.

Diagnosticarea depresiei în rândul adolescenților a crescut cu 63 de procente în perioada 2013-2016. De asemenea, rata sinuciderilor a crescut cu 70 la sută în rândul copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 10 și 17 ani, în perioada 2006-2016, iar oamenii de știință pun această creștere dramatică pe seama folosirii excesive a "new media", care include rețelele de socializare și telefoanele smartphone.

sursa: eva.ro



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.61165833473206