Mai 16, 2022
Scandal la Eurovision. 6 jurii au fost descalificate. România a acordat Moldovei 12 puncte, nu zero
Scandal fără precedent la Eurovision 2022. Juriile din șase țări, printre care și România, au fost eliminate din concurs, existând suspiciuni de fraudă. Astfel, punctele au fost acordate de către organizatori, după un algoritm agreat de ei.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

În replică după ce a ieșit la iveală această informație, TVR vine cu acuzații foarte grave. Mai exact, acuză organizatorul Eurovision – EBU – că ar fi măsluit punctele oferite de România. Cum? România ar fi dat 12 puncte Moldovei, dar organizatorul a decis să le distribuie, de fapt, Ucrainei.

Juriile Eurovision 2022 din șase țări au fost eliminate din calculul notelor finale, organizatorul concursului – Uniunea Europeană de Radio și Televiziune (EBU) – explicând într-un comunicat că, după cea dea doua semifinală Eurovision 2022, au fost identificate anumite tipare de vot incorecte în rezultatele din șase țări. Printre țările al căror juriu a fost eliminat se numără și România, conform ESCXTRA, o publicație de profil, citată de Hotnews.

Iată declarația oficiașlă oferită de EBU, imediat după încheierea concursului:

  • „În analiza votării juriului de către partenerul de vot paneuropean al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Concursului Eurovision 2022 au fost identificate anumite modele de vot incorecte în rezultatele din șase țări.
  • Pentru a respecta instrucțiunile de vot ale concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat înlocuitor pentru fiecare țară în cauză atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu istoric de vot similar).
  • Acest proces a fost recunoscut de Monitorul Independent de Votare.
  • EBU ia extrem de în serios orice încercare suspectată de a manipula votul la Concursul Eurovision și are dreptul de a elimina astfel de voturi în conformitate cu Instrucțiunile oficiale de vot, indiferent dacă astfel de voturi ar putea influența sau nu rezultatele și/sau rezultatul. a votului”.

Organizatorul Eurovision 2022 nu a precizat, însă, despre ce țări este vorba.

Totuși, publicațiile și forumurile specializate Eurovision au făcut public faptul că ar fi vorba despre aceste țări: Azerbaidjan, Georgia, Muntenegru, Polonia, România, San Marino.

Comunicatul integral postat de Ramona Săseanu, producător-general al TVR

Precizările TVR referitoare la situația creată de anularea rezultatul votului juriului României de către organizatorii TVR:

Televiziunea Română și-a asumat în totalitate angajamentul de participare la Eurovision 2022, achitând taxa de participare și pregătind, alături de echipa lui WRS, un proiect care s-a bucurat de aprecierea publicului.

Cu toate acestea, am fost surprinși să constatăm că rezultatul votului juriului României nu a fost preluat în calculul clasamentului final, organizatorii atribuind un alt set de punctaje concurenților din finală, în numele juriului țării noastre. Precizăm că juriul din România a decis să acorde punctaj maxim reprezentanților Moldovei.

Într-un mesaj transmis reprezentanților țărilor participante, sâmbătă noaptea, chiar în timpul anunțării rezultatelor votului juriilor naționale pentru finala ESC (în jurul orei 01.00), EBU a comunicat că: În analiza votării juriului de către partenerul de vot pan-european al Uniunii Europene de Radiodifuziune (EBU) după cea de-a doua repetiție generală a celei de-a doua semifinale a Eurovision Song Contest (ESC) 2022, au fost identificate anumite modele de vot neregulate (irregular') în rezultatele a șase țări. Pentru a respecta Instrucțiunile de vot ale Concursului, EBU a lucrat cu partenerul său de vot pentru a calcula un rezultat agregat substitut pentru fiecare țară în cauză, atât pentru a doua semifinală, cât și pentru marea finală (calculat pe baza rezultatelor altor țări cu vot similar

În mesaj, România nu a fost nominalizată explicit pe lista celor șase țări, nici nu a primit, la încheierea celei de-a doua semifinale, cea la care se precizează identificarea unor modele de vot neregulate', o comunicare oficială referitor la o suspiciune a organizatorilor privind votul juriului din România.

Responsabilul desemnat de TVR să gestioneze comunicarea cu EBU pentru votul juriului național a sesizat neconcordanța între punctajele transmise în ziua precedentă, după show-ul pentru juriu, și notele pe care EBU, în timpul evenimentului, a anunțat că le va introduce în clasament, ca fiind din partea juriului național.

Totodată, prezentatoarei Eda Marcus nu i s-a permis intrarea în transmisiunea oficială pentru a comunica rezultatele, așa cum TVR agrease în prealabil cu organizatorii, conform procedurilor. Mai mult, în cursul zilei de sâmbătă, responsabilul cu votul din partea TVR a participat la două teleconferințe cu organizatorii pentru stabilirea regulilor de prezentare/poziționare/citire ale Edei Marcus. De asemenea, a participat la repetiția de transmitere a rezultatului juriului, fără a primi vreo comunicare referitoare la eventuale suspiciuni sau intenția organizatorului de a opera modificări asupra votului juraților României.

Subliniem faptul că juriul național a urmărit spectacolul în urma căruia a votat în prezența unui notar și a respectat regulamentul impus de organizator. Reiterăm faptul că nici jurații, nici reprezentanții TVR, nu au fost anunțați, după a doua semifinală, de existența unor suspiciuni la adresa votului României.

Așadar, regulile au fost schimbate în timpul jocului, fără ca participanții să fie anunțați în prealabil, aceștia aflând în timpul transmisiunii că unele voturi ale juriilor naționale au fost modificate de organizator.

În acest context ieșit din comun, care ne-a surprins neplăcut, TVR a solicitat organizatorilor ESC să ne furnizeze, în mod oficial, motivele concrete pentru care au înlocuit punctajul juriului din România cu un substitut' calculat într-un mod netransparent. În funcție de răspunsul care ne va fi trimis, TVR își rezervă dreptul de a lua măsuri pentru corectarea situației create.

În ciuda acestei situații ieșite din comun, reprezentanții României și-au meritat din plin participarea în finală, wrs a susținut un moment impecabil la fiecare apariție pe scenă, primind reacții foarte bune în sală, în mediul online sau la întâlnirile cu jurnaliștii.

Românii au trăit emoțiile spectacolului Eurovision alături de reprezentantul țării noastre, TVR înregistrând audiențe duble față de transmisiunea din 2021 – TVR 1 a ocupat locul trei în clasamentul audienţelor, finala de sâmbătă fiind urmărită de 370.000 de telespectatori, în medie pe minut.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.3721947669983