August 17, 2017
Consultația ginecologului: prolapsul Uterin
Prolapsul uterin este o patologie des întâlnită la femeile de toate vârstele. Prolapsul uterin se diagnostizează aproximativ de 10% la paciente de până la 30 de ani, iar după 50 – problema apare la fiecare a doua femeie. Svetlana Tripac: Medic-ginecolog, categoria I.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Ce reprezintă prolapsul uterin?

Prolapsul uterin (poziția incorectă a uterului) se caracterizează prin mutarea părții de jos și de mai sus a uterului mai în jos de marginea anatomico-fiziologică în consecință de slabirea mușchilor plașeului pelvian și aparatul de legătură uterin.

Deseori prolapsul uterin se definește prin permutarea rectului și/sau vezicii urinare cu simptome urologice și proctologice corespunzătoare. Asta impune pacientele să se adreseze la alți specialiști – urolog și practolog. Mai des prolapsul uterin începe să se dezvolte încă din copilărie și duce la un parcurs progresist. În timpul prolapsului uterin se văd mai accentuat niște dereglări funcționale, ce duce la suferință morală și fizică femeii și mai des duce la lipsa capacității de muncă.

 

Care sunt cauzele bolii?

Pentru o poziție anatomică normală a uterului răspund mușchii pelvisului mic, tonusul uterului, aparatul său de legătură. Spre depoziționarea uterului pot cauza derăglările înnăscute de dezvoltare ale țesutului de legătură și organelor pelvisului mic, traume în timpul sarcinii, schimbări chirurgicale în regiunea organelor sexuale, neajunsul hormonilor (estrogen) în menopauză etc.

Factorii ce provoacă boala: obezitatea, lucrul fizic greu, legat cu ridicarea greutăților, prezența făcăturilor în regiunea pelvisului mic, nașteri abundente, menopauza, constipația, etc.

 

Care simptome merită atenție?

Simptomele depind de gradul și forma lăsării a organelor sexuale. La începutul înbolnăvirii se caracterizează printr-o mică permutare a uterului, femeia nu simte aproape deloc, nici discomfort sau durere. De aceea e important de vizitat regulat medicul-ginecolog pentru o consultație profilactică, în timpul căreia e posibilă diagnosticarea bolii la etapa înaintată. Permutarea mai accentuată se obervă o mulțime de simptome: dureri tari în zona de jos a burtei, și simțirea de presiune tot aici, contact sexual dureros, dureri în zona brâului, dereglarea ciclului menstrual, dureri mari și puternice în peroada de ciclu, persimțirea a ceva străin în vagin; prezența ridurilor/coșurilor necunoscute.

Continuarea o găsiți în revista AQUARELLE (iulie-august 2017)



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.8430609703064