Decembrie 23, 2016
Olga Constantinică: Femeia chirurg trebuie să fie puternică
Olga Constantinică este medic proctolog la Centrul Medical GALAXIA. Aceasta poate rezolva orice problemă, chiar și cea mai incomodă.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Despre femeile chirurgi și despre noi metode de tratament ne va povesti chirurgul-proctolog Olga Constantinică.

De la Univers la chirurgie

După spusele soțului meu, eu și acum sufăr de perfecționism. Cu orice m-aș ocupa, depuneam efort maxim pentru a obține un rezultat bun. În clasa a 8-a am hotărât că voi deveni cosmonaut, ba chiar i-am scris o scrisoare domnului Nikolai Kamanin, șefului pe departamentul de pregătire al cosmonauților. Și el chiar mi-a răspuns, mie, unei simple fetițe din Moldova. Ba mai mult, s-a adresat la «Dvs.». M-a lăudat pentru faptul că vreau să devin cosmonaut, precum Valentina Tereșkova, dar mi-a scris că țara, de fapt, are nevoie de medici și pedagogi. Important e să învăț bine, să depun străduință și tocmai atunci va ieși totul bine! Pe lângă scrisoare, am mai primit și un colet în care era o medalie, cartea «Стрижонок» și o fotografie cu toți cosmonauții și autografele lor pe care le păstrez cu mare grijă. (Zâmbește)

După terminarea școlii, aveam de gând să depun actele la facultatea de fizică la Universitatea de Stat din Moscova, dar părinții m-au făcut să mă răzgândesc, din motiv că această specialitate nu i se potrivește unei femei. De-ar fi știut ei atunci că urma să devin chirurg... (Zâmbește.)

Femeia chirurg trebuie să fie puternică

Îmi este bine cunoscută expresia «șovinismul masculin în chirurgie». Cred că această expresie descrie perfect situația în care o femeie vrea să-și facă carieră în acest domeniu. În primul rând, femei chirurgi sunt foarte puține la noi în Moldova. În al doilea rând, ceea ce este foarte important, femeia care practică acest domeniu trebuie să fie foarte puternică, altfel nu va deveni cea mai bună.

Am lucrat 30 de ani în secția de chirurgie de la spitalul de urgențe, acolo venind pacienți care au căzut de la înălțime sau care au nimerit în accident, răniți și trebuia să știi să faci totul: operație la piept, la abdomen și multe altele. Și aceste soluții trebuiau gândite momentan și cred că în toți acești 30 de ani mi-au stors toată adrenalina. (Zâmbește)

Au fot timpuri grele, cât fizic atât și psihologic. Îmi place foarte mult profesia, că de altfel nu mai lucram zile întregi fără întrerupere.


Continuarea interviului o puteți citi în revista AQUARELLE a lunii decembrie



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.5072124004364