Septembrie 16, 2020
Obiceiuri care îţi dau bătăi de cap. La ce trebuie să renunţi
Nu doar gripa, sinuzita sau febra se află la originea durerilor de cap, ci și unele obiceiuri banale.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

STAI MULT CU OCHII ÎN ECRANE

Durerile de cap cauzate de utilizarea excesivă a aparatelor electronice – telefon, tablete, computer – sunt tot mai frecvente. Este important să știm că ecranele acestor dispozitive emit unde care obosesc ochii peste măsură, provocând dureri de cap.

Cum eviți?

Limitează timpul petrecut la telefon, tabletă, calculator. Dacă lucrezi toată ziua la computer, fă pauză măcar trei minute la fiecare jumătate de oră, timp în care privești pe fereastră în depărtare sau închizi ochii ca să-i relaxezi. E bine să diminuezi intensitatea luminoasă a dispozitivelor electronice.

PETRECI ORE ÎNTREGI PE SCAUN 

Să petreci mare parte din zi pe scaun, la birou, eventual în fața computerului duce la tensionarea mușchilor gâtului, umerilor și cefei. Această încordare musculară cauzează dureri de cap ce pot dura de la o oră la chiar câteva zile.

Cum eviți?

Ridică-te de pe scaun la fiecare oră și plimbă-te măcar cinci minute.

DORMI PE BURTĂ

Nu te mira dacă te trezești cu durere de cap sau dacă aceasta își face apariția mai târziu, pe parcursul zilei. Cauza? Gâtul stă răsucit o perioadă lungă, apăsând nervii, vasele de sânge și vertebrele cervicale. Și o pernă nepotrivită (prea moale, prea tare, cu ghemotoace) îți poate cauza dureri de cap, din cauză că mușchii cefei sunt tensionați toată noaptea, iar gâtul stă într-o poziție greșită.

Cum eviți?

Dormi pe spate, cu o pernă nici prea moale, nici prea tare care să-ți susțină gâtul. Poți dormi și pe o parte, dar alege o pernă care umple spațiul dintre umăr și ureche, așa încât capul și gâtul să fie corect aliniate cu coloana, ca și când ai sta în picioare. Dacă insiști să dormi pe burtă, deşi este nerecomandat, renunță la pernă sau folosește una foarte subțire.

FACI SPORT ÎN SOARE 

Efortul fizic, mai ales dacă e în plină căldură, provoacă cefalee prin dilatarea vaselor cerebrale, fapt ce duce la creșterea debitului sangvin. De asemenea, efortul fizic efectuat la altitudine, la munte, mai ales dacă e fără încălzire prealabilă, produce durere de cap prin scăderea oxigenării creierului.

Cum eviți?

Nu face efort fizic când afară e arșiță și nici fără încălzirea prealabilă a mușchilor.

NU BEI SUFICIENTĂ APĂ 

Ori de câte ori te apucă din senin durerea de cap, înainte să iei vreo pastilă, întreabă-te dacă ai băut destulă apă peste zi. Din cauza deshidratării, chiar și ușoară, scade oxigenarea creierului, ceea ce provoacă durere de cap. În general, durerea cauzată de deshidratare crește în intensitate când este mișcat capul, în special în timpul mersului.

Cum eviți?

Dacă bănuiești că durerea de cap a apărut din cauza deshidratării, bea imediat un pahar cu apă, iar peste 15 minute încă unul. Durerea va ceda în următoarea jumătate de oră. Ideal ar fi să bei cel puțin 1,5 litri de apă pe zi. Nu te încântă apa simplă? Îmbogățește-i gustul cu puțină zeamă de lămâie sau de portocală. 

NU MĂNÂNCI LA TIMP

Dacă stai nemâncată ore în șir, scade foarte mult nivelul glucozei și, drept urmare, mușchii se tensionează, iar vasele de sânge se dilată. Toate aceste modificări petrecute în corp în lipsa hranei generează o sâcâitoare durere de cap.

Cum eviți?

Nu lăsa să treacă mai mult de 3-4 ore fără să mănânci ceva, măcar un măr sau câțiva biscuiți.

CONSUMI MEZELURI 

Pare ciudat ca un amănunt atât de banal precum un sendviș cu salam să-ți provoace dureri de cap, dar iată că nu e imposibil. Cauza pot fi nitrații din carnea procesată - salam, cârnați, crenvurști, șuncă, niște conservanți adăugați pentru a preveni înmulțirea bacteriilor patogene. Sigur, mulți oameni consumă aceste alimente fără să aibă probleme, dar studii recente arată că unele persoane au în gură bacterii care interacționează cu nitrații, provocând niveluri crescute de oxid nitric sub formă de gaz, care proacă dureri de cap.

Cum eviți?

Notează pentru o perioadă tot ce mănânci, ca să vezi dacă nu cumva durerile de cap au legătură cu ceea ce mănânci. Apoi, înlătură din meniu alimentele suspectate și vezi dacă situația se schimbă în bine.

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.54831075668335