Aprilie 07, 2021
Mușcate – plantare și îngrijire. Cum să ai flori tot anul
Pelargonium este numele științific pentru mușcate, însă această plantă are peste 250 de specii de plante perene, printre care plante suculente și arbuști. Mușcatele fac parte din familia Geraniaceae. Sunt plante viu colorate, care animă și oferă o explozie de culori în orice grădină sau apartament.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

ÎNGRIJIREA MUȘCATELOR

Mușcatele sunt plante deloc pretențioase, așa că nu va trebui să ai mare grijă cu ele. În afară de apă și lumină suficiente încât să se dezvolte bine și să facă multe flori, nu sunt multe lucruri pe care trebuie să le faci. 

Nu trebuie udate în exces, iar îngrășământul se pune doar dacă planta are nevoie. Poți să îi oferi îngrășământ lichid o dată pe an, pentru a te asigura că va fi sănătoasă și va face multe flori. Planta trebuie curățată de frunzele sau petalele uscate și trebuie verificată de dăunători.

Iarna, pământul trebuie să se usuce între două udări. În luna februarie poți tăia tulpinile plantei pentru ca tufa să fie mai deasă. Este important ca ghivecele să aibă găuri de scurgere și farfurie, astfel încât planta să elibereze apa în exces și să nu se înece. Solul trebuie să fie bine drenat și ușor.

CUM SE ÎNMULȚESC

Mușcatele se înmulțesc prin două metode: semințe sau butași. Pentru semințe, se folosește un sol cu un pH între 6,2 și 6,5 sau un pământ special pentru florile cumpărate din magazinele de specialitate. Pur și simplu se curăță ghivecele și se plantează semințele, udând foarte bine.

Înmulțirea prin butași este cea mai comună. Se vor obține plante identice cu cea din care au fost luați butașii. Se poate face în orice perioadă a anului, dar e cel mai bine în perioada rece, lunile septembrie-octombrie.  Butașii se taie sub nod și trebuie să aibă minim 3-4 noduri. După desprindere, se rup frunzele de la nodurile de jos. Pui butașul într-un pahar cu apă sau puțin pământ. Îi pui într-un loc luminos și într-o lună ar trebui să obții rădăcini. Ar trebui să îi lași în același loc până la dezvoltare și transportare în grădină sau ghiveci. 

PROPRIETĂȚI MEDICINALE 

În Africa, mușcata are un rol major în medicina tradițională. Ea ajută la reducerea simptomelor de infecții respiratorii, printre care pneumonia, sinuzita, faringita și durerile în gât. Această plantă are beneficii în a ameliora simptomele bronșitei cronice. În multe cazuri, mușcata a fost folosita ca substitut pentru antibiotice.

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.93601679801941