Octombrie 06, 2020
Mersul pe jos face minuni. Ce efecte are asupra corpului și minții
Numeroase studii demonstrează că mersul pe jos – această activitate banală, gratuită și la îndemână poate fi de un real folos în gestionarea greutății, întărirea sistemului osos, sănătatea inimii și agerimea creierului.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Cel mai bun medicament

Activitatea fizică este asociată frecvent cu beneficii importante pentru sănătate, cum ar fi riscul redus de boli cardio-vasculare, obezitate, diabetul de tip 2, depresie și anxietate, osteoporoză, dar și multe forme de cancer. Iar studiile medicale consideră că mersul într-un ritm moderat, să zicem, 5 km/oră, ar putea combate toate cele enumerate mai sus, mai ales dacă este combinat cu alte forme de mișcare de intensitate mai mare. De exemplu, să mergi la deal. Secretul mersului susținut constă în alternarea intensității; astfel, nici nu obosești repede și îți păstrezi motivația de a repeta experiența de două ori pe săptămână. 

În cifre

Dacă-ți spun că distanța ideală de parcurs este undeva la 2,5 km în medie, probabil ți se pare mult. Așa că o s-o luăm altfel: 30 de minute. Iar dacă ne-am raporta la o activitate care implică mult mers, hai să ne gândim cât timp reziști să cutreieri magazinele dintr-un centru comercial în căutarea sandalelor ideale. Dacă scoți din schemă staționările, s-ar putea să descoperi că ești capabilă să reziști și mai mult de-atât.

Alte calcule științifice arată că un minut de sport valorează cam 3,5 minute de mers. Asta înseamnă că jumătate de oră de mers activ echivalează cu aproximativ zece minute de activitate mai intensă. Adunate, adică alternate – incluzând zece minute de alergare sau țopăit pe trepte în sus și în jos preț de două-trei melodii în cască, beneficiile se pot dubla sau tripla, iar studiile spun că 56 de minute de mers sau 16 minute de mers pe zi reduc riscul de mortalitate prematură cu până la 20%, de exemplu.

Tot despre cifre e și asta: vei face economie. Lăsând la o parte investiția inițială într-o pereche de încălțări comode, ideal din categoria celor create special pentru această activitate (nu, mersul pe tocuri sau pantofi de stradă nu se ia în calcul), eventual un set de greutăți și poate o brățară sau un ceas pentru monitorizarea activității, restul e gra-tis! Ba mai mult, dacă renunți și la mașină – taxi – ridesharing, putem vorbi chiar de amortizare și apoi, de economii substanțiale.

Alte efecte nebănuite

Ai zice mersul te sleiește de puteri, dar este exact invers. Un studiu a dovedit faptul că persoanele care au practicat o jumătate de oră e mers zilnic, de cinci ori pe săptămână, aveau mult mai multă energie, se simțeau mult mai bine din punct de vedere fizic și se arătau mult mai încrezători și mai optimiști, în comparație cu cei care nu practicau nicio formă susținută de mișcare, care se simțeau obosiți, acuzau disconfort în diverse zone, și așa mai departe. În plus, calitatea somnului crește semnificativ, spun experții.

Probleme cu greutatea? Mergi. Nu de alta, dar se pare că mersul te poate face să trimiți dulciurile la… plimbare, afirmă un alt studiu. Ceea ce se verifică științific, având în vedere că activitatea fizică ajută la eliberarea de endorfine, deci nu mai ai nevoie de răsfăț culinar interzis pentru a te simți mai bine. Desigur, ar putea fi o idee bună și să nu ai provizii de acest gen în casă.

Tot mersul te poate ajuta să-ți remodelezi abdomenul. Și posteriorul. Și picioarele, oh… da! În primul rând datorită chestiei cu zahărul de care spuneam mai sus, dar și pentru că mecanismul mersului în sine antrenează niște mușchi. Privind din perspectivă mecano-chimică, cu fiecare pas pe care îl faci, cvadricepsul este primul care se contractă pentru a împiedica restul piciorului să atingă prea repede solul. Când talpa este pe sol, alți mușchii se contractă pentru a menține pelvisul stabil și pentru a asigura balansul de pe un picior pe altul. Apoi, e rândul mușchilor abdominali și mușchilor inferiori ai spatelui, al căror rol este de a menține postura. Clar, e vorba de un efort considerabil. Și da, poate că nu ajunge la „nasul” altor activități sportive „hard”, dar hei, e mai bine decât nimic.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 2.6268866062164