Aprilie 30, 2021
MENIU DE PAȘTI. Rețete delicioase și ușor de gătit pentru ziua Învierii
E forfotă mare în preajma sărbătorilor pascale - prin casă, magazine, în oraș. Preocuparea gospodinelor este ce rețete să implimenteze pentru a bucura familia de Paști. Meniul trebuie neapărat să conțină ouă vopsite, cozonac și miel la cuptor. Vă venim în ajutor cu ceva simplu și delicios.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

MIEL LA CUPTOR 

Nu ne putem imagina masa de Paști fără miel. Ca să obții carnea fină, trebuie să ții cont că aceasta trebuie coaptă la temperatură mică, timp de câteva ore, până când se desprinde de pe os. 

Ingrediente:
O pulpă de miel de 1,5 – 2 kg;
7-8 căţei de usturoi;
Ulei de măsline;
Rozmarin;
Cimbru;
Sare;
Piper.

Mod de preparare:
Usturoiul de zdrobeşte şi se amestecă împreună cu uleiul de măsline, frunzele de rozmarin şi cimbru, sarea şi piperul până se obţine un amestec omogen. Se condimentează pulpa de miel pe toate părţile cu amestecul de condimente, se acoperă cu o folie de aluminiu şi se introduce la cuptor, la temperatura de 160⁰Celsius, tip de 2-3 ore. Se scoate şi se lasă 15 minute să se răcească, înainte de a se felia. 

COZONAC PUFOS DE LA CHEF CĂTĂLIN SCĂRLĂTESCU 


250 g zahăr
1 kg făină
450 g lapte
60 g drojdie
5 ouă
300 g unt belgian
500 g nucă
150 g ciocolată belgiană
200 g rahat
30 g coajă de lămâie
30 g portocală confiată

Cum se prepară cozonacul lui Chef Scărlătescu

Se amestecă 100 ml de lapte cu drojdia, împreună cu trei linguri de făină. Compoziţia se lasă la crescut până în momentul în care volumul se va dubla. Apoi, se fierbe laptele şi zahărul până în momentul în care totul devine o compoziţie omogenă.
Se freacă gălbenuşurile cu sare. Într-un alt vas se pune făina şi se toarnă, puţin câte puţin, următoarele: gălbenuşurile, laptele alături de zahăr şi unt, portocalele confiate, dar şi maiaua, adică drojdia şi făina pe care le-aţi lăsat să crească. Totul se frământă până când compoziţia va fi una elastică.

Se lasă compoziţia 60 de minute la dospit, după care se trece la următorul pas.

Se ia o bucată de aluat, se întinde foarte bine, iar peste se pun nucile şi ciocolata belgiană, stafidele, rahatul, iar apoi se rulează. Rulada obţinută trebuie tăiată în două, pe lungime. Jumătăţile se împletesc şi se ung cu ou.

Se tapetează o formă cu făină şi unt, se aşează aluatul şi se lasă să se dospească timp de două ore. După ce aluatul va creşte, se bagă tava într-un cuptor încins la 160 de grade Celsius, între 45 şi 60 de minute.

OUĂ VOPSITE ÎN MOD NATURAL DUPĂ RECOMANDĂRILE VALERIEI ȚURCAN

În mod evident e mult mai simplu să cumperi vopsea și să vopsești ouăle de Paști. Unii trec cu vederea faptul că ar conține o mulțime de elemente chimice. Cei care țin cu orice preț la produsele eco, iată cinci moduri de vopsire a ouălor cu produse pe care le avem acasă – în debara sau frigider, propuse de bloggerița Valeria Țurcan. 

Vopsire cu sfeclă roșie:  2 ouă (sau mai multe), 1 kg de sfeclă roție curățată și tăiată cubulețe, 1 litru de apă, 2 linguri de oțet de masă. 

Mod de preparare: 
Pune ½ din cantitatea de sfeclă tăiată cubulețe într-o cratiță încăpătoare, așază peste ea ouăle și acoperă-le cu sfecla rămasă. Toarnă apă deasupra în așa fel încât să acopere sfecla și ouăle. Din momentul în care apa a început să clocotească fierbe ouăle 10-12 minute.

După care pune ouăle într-un borcan, acoperă-le cu apa în care au fiert și adaugă în ea 2 linguri de oțet de masă.

Cu coacăză neagră: 2 ouă (sau mai multe), 400 g de coacăză congelată, 200 ml de apă, 2 linguri de oțet de masă. 

Pune coacăza într-o cratiță, așază deasupra ouăle și toarnă apa. Din moment ce a început să clocotească fierbe ouăle 10-12 minute. Pune ouăle într-un borcan, acoperă-le cu lichidul în care au fiert și adaugă în ea 2 linguri de oțet de masă.

Cu varză roșie: 2 ouă (sau mai multe), 1 kg de varză roșie tăiată cuburi mari, 1,200 litri de apă, 2 linguri de oțet de masă. 

Pune ½ din cantitatea de varză tăiată cubulețe într-o cratiță încăpătoare, așază deasupra ouăle și acoperă cu varza rămasă, apoi toarnă apa în așa fel încât să acopere varza. Din momentul în care apa a început să clocotească fierbe ouăle 10-12 minute.

După care pune ouăle într-un borcan și acoperă-le cu apa în care au fiert, la această etapă nu mai adăugăm oțet deoarece acesta deschide culoarea apei iar ouăle nu o să iasă albastre.

Cu curcuma: 2 ouă, 700 ml de apă, 2 linguri de curcuma pudră, 1 linguriță de sare, 2 linguri de oțet. 

Pune ouăle într-o cratiță puțin mai uzată (pentru a nu rămâne gălbuie de la curcuma), toarnă deasupra apa, adaugă sarea și curcuma.

Când apa începe să clocotească, dă focul cât mai încet posibil pentru ca ouăle să nu crape în timpul fierberii. Fierbe ouăle 10 minute după care pune-le într-un borcan, acoperă-le cu apa în care au fiert și adaugă 2 linguri de oțet.

Cu ceai negru: două ouă fierte, 3 linhuri Frunze de ceai negru, 600 ml apă fiartă, 2 linguri de oțet, câteva frunze de coriandru proaspăt. 

Pune frunzele de ceai într-un infuzor și toarnă deasupra apa fiartă. Lasă ceaiul să se infuzeze circa 10 minute. Apoi ia un ou deja fiert și udat cu apă și încleie pe el câteva frunzulițe de coriandru, după care înfășoarăl într-o bucată de tifon și fă-i un nod la o margine. Pune ouăle într-un borcan, toarnă deasupra ceai în așa fel încât să le acoperi și pune 2 linguri de oțet.

SĂ AVEȚI UN PAȘTE FERICIT!
 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0502846240997