Februarie 24, 2022
Dragobete 2022. Cum se celebrează sărbătoarea iubirii și ce trebuie să faci pentru a atrage noroc în
Dragobetele este una dintre cele mai așteptate sărbători din an. Aceasta are tradiții vechi și semnificații adânci în cultura româneasca, fiind cunoscută drept festivitatea iubirii la români și se sărbătorește în data de 24 februarie.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Legenda Dragobetelui: cum a apărut sărbătoarea iubirii la români

Legendele spun că Dragobete este fiul Babei Dochia, un tânăr chipeș și năvalnic, reprezentând în opoziție cu aceasta principiul pozitiv. Dragobete este zeul tinereții, al veseliei și al iubirii din Panteonului autohton. Acestuia i se mai spunea Cap de Primăvară sau Cap de Vară şi era identificat cu Cupidon, zeul iubirii în mitologia romană, şi cu Eros, corespondentul acestuia în mitologia greacă, potrivit specialiștilor de la Muzeul Astra. 

Entitate magică asemănătoare lui Eros sau Cupidon, Dragobetele se diferenţiază de blajinitatea Sfântului Valentin din tradiţia catolică, fiind un bărbat chipeş şi neastâmpărat.

În lumea satului românesc, până la jumătatea secolului al XX-lea, Dragobete era sărbătorit pe 24 şi 28 februarie sau pe 1 şi 25 martie, potrivit cercetătorului Ion Ghinoiu, autorul volumului „Zile şi mituri”. Probabil că, în vechime, 24 februarie însemna începutul primăverii, ziua când natura se trezeşte, ursul iese din bârlog, păsările îşi caută cuiburi, iar omul trebuia să participe şi el la bucuria naturii. În ziua respectivă, semnalul era dat de păsările nemigratoare, care se strângeau în stoluri, ciripeau, se împerecheau şi începeau să-şi construiască cuiburile. 

După modelul zburătoarelor, fetele şi băieţii se întâlneau să sărbătorească Dragobetele, pentru a rămâne îndrăgostiţi pe parcursul întregului an. Dacă timpul era favorabil, îmbrăcaţi de sărbătoare, fetele şi flăcăii se întâlneau în faţa bisericii şi plecau să caute prin păduri şi lunci flori de primăvară.

Superstiții de Dragobete

Una din superstițiile de Dragobete este spălarea părului cu zăpadă. În popor, se spune că fetele strângeau zăpadă și o topeau, pentru a se spăla cu apa obținută pe cap și pe față. În acest fel, se mențineau frumoase tot anul și băieții le remarcau mai repede. În zonele rurale, fetele foloseau apa din zăpada în ziua de Dragobete pentru a face diferite farmece prin care să-și atragă ursiții.

În unele zone din țară, o superstiție de Dragobete spune că îndrăgostiții trebuie neapărat să se sărute în această zi, dacă vor să rămână împreună cât mai mult timp. De fapt, tot astăzi, îndrăgostiții fac o logodnă neoficială, prin care își jură iubire veșnică. Acest lucru îi ajută să fie împreună pe viață.

De Dragobete, tradiția spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece așa va fi tot anul și va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă și să se veselască, pentru ca tot anul să îi meargă bine și să aibă parte de voie bună.

Potrivit tradiției, femeile trebuie să facă ordine și curățenie în casă, pentru a avea un an îmbelșugat și a fi iubite de soți. Așadar, înainte să pleci la distracție, șterge praful și aspiră, ca să vadă iubitul tău cât ești de harnică.

Dragobete sau Valentine’s Day? Ce preferă românii?

Ziua de Valentine’s Day este sărbătorită într-o măsură mai mare decât ziua de Dragobete, potrivit unui studiu care arată preferințele românilor. Aproape un sfert dintre persoanele căsătorite celebrează ziua de Dragobete, în timp ce peste o treime dintre persoanele necăsătorite sărbătoresc Valentine’s Day. În proporţie de 30%, femeile au declarat că sărbătoresc aceste zile dedicate iubirii, în timp ce numai 12% dintre bărbaţi obişnuiesc să le sărbătorească, potrivit Cult Market Research. 
 
Dacă ar fi nevoiţi să aleagă o singură sărbătoare dintre Dragobete şi Sfântul Valentin, respondenţii au declarat că ar opta pentru sărbătoarea autohtonă în 48% din cazuri, în timp ce doar 23% ar alege Sf. Valentin. Aproape 30% nu ar alege niciuna dintre aceste două sărbători. Atât femeile, cât şi bărbaţii preferă Dragobetele în detrimentul Valentine’s day.
 
În ceea ce priveşte promovarea în mass-media, Valentine’s day este considerată ca fiind mediatizată prea mult (89%), în timp ce Dragobetele este mediatizat prea puţin (76%). Această mediatizare a Valentine’s day este deranjantă pentru 63% dintre respondenţi, iar reclamele publicitare care se folosesc de sărbătoare pentru a promova anumite produse îi deranjează pe două treimi dintre aceştia. Totuşi, aproape trei sferturi dintre persoanele care au răspuns (74%) au declarat că nu se simt obligate să ofere un cadou persoanei iubite datorită mediatizării zilei de Sfântul Valentin. 

Datele au fost obţinute în urma aplicării unui chestionar autoadministrat, pe un eşantion total de 208 respondenţi.

Sursa: perfecte.ro



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0214269161224