Octombrie 19, 2020
Dovleacul, regele sezonului. Ce beneficiii uimitoare are
Sezonul dovlecilor a început și e bine să știm, înainte să-l gătim, ce beneficii are. Este un bun aliat pentru cei care vor să slăbească, reglează colesterolul în sânge, precum și tensiunea arterială, ajută la digestie. Unii totuși ar trebui să-și înfrunte poftele și să stea cât mai departe de dovleac.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Reglează tensiunea arterială – consumul de dovleac este benefic pentru sănătatea inimii, iar datorită conținutului ridicat de potasiu, poate fi de ajutor în tratarea hipertensiunii
Reduce riscul de apariție a diabetului – semințele și pulpa dovleacului conțin substanțe care ajută la absorbția glucozei în țesuturi și la menținerea acesteia la un nivel optim și poate fi de ajutor în prevenirea apariției diabetului de tip 2.

Ține colesterolul sub control – dovleacul este bogat în antioxidanți care ajută la reglarea colesterolului și previne oxidarea colesterolui rău.

Ajută digestia – datorită conținutului ridicat de fibre, dovleacul este benefic pentru îmbunătățirea digestiei și poate ajută în combaterea constipației.

Întărește sistemul imunitar – dovleacul conține o cantitate ridicată de vitamina C și betacaroten, ambele fiind benefice pentru întărirea sistemului imunitar. Odată ajuns în organism, betacarotenul este transformat în vitamina A, care declanșează producția de leucocite, celulelele albe din sânge care lupta cu infecțiile.

Stimulează pierderea în greutate – dovleacul are un conținut scăzut de calorii (sub 50 de calorii pentru 245 de grame) și este o sursă bogată de fibre, care sporesc senzația de sațietate, fiind de mare ajutor în curele de slăbire.

Ajută la îmbunătățirea vederii – betacarotenul ajută la menținerea unei bune vederi pe măsură ce îmbătrânim și reduce riscul de apariție a cataractei, una dintre principalele cauze care duc la pierderea vederii. Totodată, vitaminele C și E ajută la prevenirea radicalilor liberi care pot afecta celulele ochiului.

Previne apariția bolilor cardiovasculare – conținutul ridicat de potasiu, vitamina C și fibre din dovleac ajută la menținerea sănătății inimii și scad riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

Protejează pielea – vitamina C ajută la producerea de colagen, o proteine esențială pentru o piele sănătoasă. Totodată vitamina C, luteină și antioxidanții protejează pielea de acțiunea  nocivă a razelor ultraviolete.

Menține sănătatea aparatului urinar – semințele de dovleac ajută la ameliorarea simptomelor asociate prostatei și îmbunătățesc funcțiile aparatului urinar.

Îmbunătățește calitatea somnului – semintele de dovleac au un conținut bogat de magneziu care ajută la îmbunătățirea somnului.

CONTRAINDICAȚII

Deși are un conținut bogat în vitamine și minerale, dovleacul poate deveni și nociv, atunci când este consumat în exces. Cele mai comune simptome sunt balonarea și durerile de stomac. Drept urmare, persoanele care suferă de gastrită, ulcer sau boală de refluz gastroesofagian le este contraindicat să consume dovleac în stare crudă sau în cantități mari.

Atât dovleacul, cât și dovleceii conțin și alcaloizi, adică substanțe toxice de origine vegetală, iar aceștia favorizează procesele inflamatorii. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.99988675117493