Ianuarie 24, 2023
Cuplu LGBT+ din R. Moldova, după decizia CEDO: „Vrem să fim o familie recunoscută de stat”
Activiștii LGBT+ Angelica Frolov și Leo Zbanke vor să-și înregistreze relația, iar dacă vor fi refuzați, vor merge în justiție, încurajați de recenta decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a cerut statelor-membre ale Consiliului Europei, inclusiv R. Moldova, să recunoască și să protejeze prin lege cuplurile formate de persoane de același sex.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Angelica și Leo locuiesc împreună mai bine de un an, au un cont comun la bancă și bunuri procurate împreună. Cuplul și-ar dori să-și înregistreze relația, însă statul R. Moldova nu le oferă acest drept, Angelica fiind lesbiană, iar Leo - o persoană non binară, trans masculină, care a ales să păstreze genul feminin în acte. După decizia CEDO din 17 ianuarie 2023, perechea este decisă să lupte în instanță pentru a deveni o familie recunoscută din punct de vedere legal în R. Moldova.

Ar putea fi o imagine cu unul sau mai mulţi oameni, persoane în picioare şi în aer liber

„Acum, putem cere aceste drepturi și am decis că cuplul nostru cu siguranță va merge la litigare [deschide un proces], dacă ni se vor refuza”, spune Angelica Frolov, care este coordonatoare de program lobby și advocacy la centrul Genderdoc-M, o organizație ce promovează drepturile persoanelor LGBT+ în R. Moldova.

„Suntem toți cetățeni ai aceleiași țări, dar cu drepturi diferite. Noi cu Angelica am discutat și este evident că ne-am dori să fim o familie recunoscută de stat. În momentul în care toată lumea plătește taxe și are o funcție în această societate, trebuie să vedem că și statul își protejează cetățenii”, spune Leo, care este coordonatorul grupului de suport pentru persoanele trans-gen la Genderdoc-M.

El și Angelica afirmă că aspectele pur juridice de care se bucură persoanele heterosexuale sunt necesare și pentru cuplurile de același sex.

„Validarea identității de gen, a orientării sexuale este importantă pentru fiecare persoană. Și e important pentru un cuplu să se simtă o familie. Una e să faci o nuntă simbolică în Portugalia, unde persoanele fără cetățenie au dreptul să se căsătorească, și e cu totul altceva să vezi că, la tine acasă, statul îți oferă aceste drepturi și te vede ca pe o familie, din punct de vedere legal”, explică Leo.

Sursa - Europa Liberă



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.3303692340851