Septembrie 22, 2021
Cum să-ți controlezi furia. Ponturi pentru o viață liniștită
Furia este o emoție intensă pe care o simți atunci când cineva ți-a greșit sau când lucrurile nu ies așa cum ți-ai fi dorit. Se caracterizează de obicei prin sentimente de stres, frustrare și iritare. Toată lumea simte furie din când în când, este un răspuns perfect normal la situații frustrante sau dificile. Citeşte întreaga ştire: Cum ne controlăm mai bine furia? Ponturi pentru o viață liniștită.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Pentru majoritatea oamenilor, este ușor să identifice factorii declanșatori și emoțiile din spatele furiei lor. Unii însă experimentează furia brusc și intens, fără a fi capabili să o împiedice sau să identifice factorii declanșatori din spatele ei. 

Identificarea cauzei

Primul pas pentru a face față furiei este identificarea cauzei principale a furiei. Ar putea fi o altă emoție – poate una de frică sau singurătate, o altercație pe care ai avut-o sau un gând neplăcut care ți-a venit în minte.

Meditația

Meditația este foarte benefică pentru a ajuta la controlul emoțiilor umane. Poți începe cu tehnici simple de meditație, cum ar fi exerciții de respirație profundă. Când te confrunți cu o situație care poate declanșa furia, stai o secundă înainte de a reacționa. Respiră adânc de mai multe ori sau numără în gând până începi să te simți mai calm.

Exercițiile fizice

Exercițiile fizice nu sunt bune doar pentru sănătatea fizică, ci sunt benefice și pentru sănătatea ta mintală. Este, de asemenea, o modalitate de a canaliza emoții precum furia într-un mod util și productiv. Când simți că ești copleșit de furie, ieși la o alergare sau mergi să înoți, dacă ai posibilitatea. Astfel de activități pun în mișcare toți mușchii și dezamorsează furia.  

Exprimarea furiei într-un spațiu sigur

Reprimarea furiei poate provoca o izbucnire ulterioară bruscă și mai intensă, atunci când te aștepți mai puțin. Exprimarea furiei într-un spațiu sigur și fără a-i afecta pe cei din jur este mai sănătoasă decât înăbușirea ei.

Evitarea factorilor declanșatori

Dacă te enervezi rapid, este util să încerci să identifici și să eviți factorii declanșatori. Dacă devii furios adesea când porți o conversație cu o anumită persoană sau despre un anumit subiect, evită persoana sau subiectul respectiv până când înveți să ai un control mai bun asupra furiei. A învăța să faci față furiei tale este o abilitate pe care o poți învăța. Totuși, poate dura ceva timp până apar schimbări sau până ce acestea se împământenesc, așa că nu îți face griji când simți că au revenit vechile obiceiuri manifestate la furie. Treci prin mecanismele de gestionare a furiei care au funcționat pentru tine și aplică-le din nou. Este important să ne amintim că, atunci când este exprimată corect, furia este o emoție sănătoasă.

Furia poate fi benefică, de exemplu, în situații periculoase, deoarece emoția ne declanșează răspunsul la luptă sau fugă.  Totuși, dacă te confrunți cu explozii frecvente și intense de furie, care provoacă daune fizice și emoționale ție sau celor din jur, atunci este posibil să ai nevoie de ajutor profesional pentru a face față furiei. 
 

 

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1238176822662