Iulie 27, 2017
Cum ai grijă de imunitatea bebelușului tău?
La naștere, sistemul imunitar al bebelușului nu este complet dezvoltat. De aceea, micuțul este foarte vulnerabil la boli, iar tu, ca mamă, trebuie să știi ce ai de făcut pentru a-l ajuta să devină mai puternic pe zi ce trece.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Orice copil se naște cu un sistem imumitar fragil, care se va întări însă în timp, pe măsură ce copilul ia contact cu medicul înconjurător. Totuși, în primele luni de viață, bebelușul este foarte sensibil la boli și infecții. Trebuie să știi ce ai de făcut pentru a-l proteja cât mai bine, astfel încât imunitatea lui să se dezvolte cât mai repede.

 

Cel mai important lucru pe care o mamă îl poate face pentru a crește imunitatea copilului este să îi alăpteze la sân cât mai mult posibil. Studiile au arătat că, pe lângă substanțe nutritive de calitate, esențiale în primele luni de viață, laptele matern are și anticorpi. Prin alăptare, copilul primește din imunitatea mamei, de aceea un copil alăptat la sân va fi mai rezistent la boli decât unul care primește formulă de lapte. Așadar, iată un alt beneficiu pentru alăptarea la sân, pe lângă stabilirea unei legături emoționale puternice între mamă și bebeluș.

Imunitatea pasivă, primul pas spre sănătate

Imunitatea obținută la copii prin alăptare se numește imunitate pasivă. Datorită imunoglobulinelor din laptele matern, copilul va putea lupta mai eficient cu bacteriile și virusurile din mediu. Astfel, el se va îmbolnăvi mult mai rar decât un copil care nu este alăptat. Totodată, imunoglobulinele ajung în intestinele copilului, prevenind astfel dezvoltarea de bacterii dăunătoare.

Este bine să știi că sistemul tău imunitar îl poate proteja pe copil încă din timpul sarcinii. Anticorpii tăi vor ajunge la cel mic prin intermediul placentei și vor rămâne eficienți timp de câteva luni după naștere. Apoi intervine colostrul, primul lapte matern, care aduce o doză esențială de anticorpi. Urmează alăptarea, care completează doza necesară de anticorpi, motiv pentru care este bine să alăptezi cât mai mult timp posibil.

Sistemul imunitar al copilului începe să se dezvolte independent abia după 2-3 luni de viață. În acest moment, doza de anticorpi furnizată prin laptele matern începe să scadă și nu-l mai poate proteja eficient pe copil. Sistemul imunitar se întărește prin contactul bebelușului cu bacterii, ciuperci și virusuri. Astfel, până la vârsta de 1 an, sistemul imunitar al copilului este destul de dezvoltat, însă nu complet. Unii experți spun că abia în jurul vârstei de 12-14 ani un copil ajunge să aibă sistemul imunitar perfect dezvoltat și să aibă doza de anticorpi pe care o are și un adult.

Cum poți stimula imunitatea la copii

- alăptează cât mai mult posibil:

- ține copilul la distanță de oamenii bolnavi;

- spală-te bine pe mâini când intri în contact cu bebelușul și cere și celor din jur să procedeze la fel;

- dacă alăptezi, ai mare grijă să urmezi o dietă cât mai echilibrată, care să-ți asigure toate substanțele nutritive necesare;

- stai suficient de mult la soare ca să asimilezi vitamina D și ține-l și pe cel mic la aer curat și lumină naturală, dar ai grijă să îl protejezi de arsuri.

O altă metodă eficientă prin care poți crește imunitatea celui mic constă în administrarea de probiotice. Acestea ajută la dezvoltarea unei flore bacteriene benefice, sănătoase, în sistemul digestiv.

Dacă nu poți expune copilul suficient de mult la soare sau dacă medicul pediatru îți recomandă, poți suplimenta doza de vitamina D prin administrarea de picături speciale. Vitamina D este esențială în primii ani de viață pentru asimilarea calciului, buna dezvoltare a oaselor și a dinților și prevenirea rahitismului, o boală destul de frecventă la copii.

Conține o seringă dragată, deci se poate administra foarte ușor doza necesară, de 0.5 ml pe zi. După ce extragi doza cu ajutorul seringii, vei pune picăturile direct pe limba sugarului. Produsul nu conține îndulcitori, coloranți, conservanți artificiali și gluten. Nu uita că prin aceste măsuri vei ajuta sistemul imunitar al copilului să se dezvolte cât mai repede!



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1318991184235