Octombrie 14, 2020
Chișinău, orașul tuturor! Care sunt cele mai reprezentative locuri
Chișinău, capitala țării noastre, dar și cel mai mare oraș al Republicii Moldova, împlinește 584 de ani de la prima atestare istorică. În cele aproape șase secole, această palmă de pământ a fost precum o metamorfoză. Deși mulți nu știu unde se află pe hartă, iar după ce-l identifică văd un punct mic pe hartă, numele orașului trezește interes pentru turiștii străini, spre surprinderea unora. Am căutat pe internet recenziile unora ca să înțelegem care sunt locurile care i-au cucerit.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

MONUMENTUL LUI ȘTEFAN CEL MARE, situat în centrul Chișinăului și pe principalul bulevard al capitalei, care-i poartă numele domnitorului. Marele sculptor Alexandru Plămădeală a elaborat proiectul monumentului în 1923, folosind piatră găsită în raionul Soroca, în satul Cosăuți. Inițial a fost conceput în forma unei mici figuri, găsite în Manastirea Humor în 1457, fiind considerată a fi extrem de asemănătoare cu figura domnitorului. Ulterior, a fost construită din bronz. De-a lungul timpului, monumentul a fost plimbat în România, apoi la noi. În cele din urmă, aici și-a găsit locul. 

ARCUL DE TRIUMF, cel mai valoros monument al Chișinăului, care a găzduit cele mai importante evenimente istorice, care au marcat Moldova. Este al 5-lea cel mai frumos arc de triumf din lume, depășindu-le, conform unui top întocmit în 2015 de revista "Aeroflot Premium", pe cele din Kiev, București, Kursk, Barcelona și Sardarapat din Armenia. Coincide cu axa catedralei şi turnul clopotniţei - fiind poarta de acces în lăcaşul sfânt.  Structura arhitecturală prezintă o construcţie pătrată cu o înălțime de 13 metri, împărţită în două niveluri. Arcul de Triumf Chisinau are patru faţade gemene, cu patru piloni, constituiţi din 16 coloane construite în stil ionic. La nivelul inferior, pe laturile interioare ale pilonilor dintre coloane, au fost montate plăci de marmură. La nivelul superior, în centrul construcţiei a fost montat clopotul sus menţionat, cu greutatea de 6.4 tone. În atic a fost montat orologiul, un cadou de la ceasornicarul orașului Ziberman, care-l cumpărase de la Odesa.

CATEDRALA METROPOLITANĂ NAȘTEREA DOMNULUI a fost ridicată în 1836 după proiectul arhitectului Avraam Melnikov. Este construită din piatră și cărămidă, cu trei altare.Catedrala are o compoziție simetrică. Ansamblul catedralei este alcătuit din biserică și clopotniță. Catedrala Nașterea Domnului este amplasată în apropierea pieței Marii Adunări Naționale.

PRIMĂRIA CHIȘINĂULUI a fost construită din anul 1898 până în anul 1901. Inițiatorul acestor lucrări a fost faimosul primar Carol Alexander Schmidt, care a condus Chișinăul din 1877 până în 1903. Arhitectura clădirii este susținută în stil gotic italian, cu includerea discretă a simbolurilor masonice misterioase. Bombardarea în timpul celui de-al doilea război mondial a distrus clădirea, dar în anii 60 a fost restaurată cu grijă în amplitudinea și grandoarea trecută. 

TURNUL DE APĂ, o construcție fascinantă de 22 de metri înălțime, decorată din interior cu o scară în formă de spirală care duce până la ultimul etaj unde se deschide o priveliște uimitoare datorită ferestrelor largi și mari. Cândva Turnul de Apă servea ca punc de observație pentru pompieri, acum însă poate fi vizitat de oricine pentru a admira o panoramă spectaculoasă. 

PARCUL VALEA MORILOR. În anii 1951-1952, tinerii comsomolişti aproape cu mîinile goale şi însoţiţi doar de entuziasm au săpat groapa, care apoi a fost umplută cu apa izvorului din Durleşti, afluentul drept al rîului Bâc. Lacul, a devenit centrul peisagistic şi practic al parcului. Zona de parc a constituit circa 114 hectare, lacul avînd o suprafaţă de 34 hectare. În jurul lacului a fost amenajată o alee inelară de o lungime de 2,5 kilometri. 

MUZEUL NAȚIONAL DE ARTĂ este singura instituție de profil din țară. Fondat în 1939 de Alexandru Plămădeală, acest muzeu din Chișinău a captat atenția multor oameni de cultură ce și-au încredințat capodoperele, și cu siguranță mulți vizitatori au apreciat complexul turistic din centrul capitalei. În 1947, prin testamentul profesorului Academiei de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Pavel Șillingovski, Muzeului Națonal i-a fost donată o colecție impunătoare de lucrări de grafică ale maeștrilor europeni și ruși din sec. XVII–XIX. În 1939, sculptorul Alexandru Plămădeală selectează în jur de 160 de lucrări ale artiștilor plastici basarabeni și români, pentru constituirea primei pinacotecia Chișinăului. Inaugurarea oficială a avut loc în 1939, când a început Războiul. La scurt timp, rușii au golit instituția, iar lucrările au fost pierdute. Peste ani, muzeul și-a umplut iar sălile, iar astăzi pot fi admirate operele artiștilor basarabeni, precum și ai celor din Rusia,Europa Occidentală, Japonia, India, China. 

CASA - MUZEU PUȘKIN 

La 21 septembrie 1820, Pușkin ajunge în Chișinău și se stabilește în casa generalului Inzov (astăzi transformată în muzeu). În doar trei ani, poetul scrie poemele: „Țiganii”, „Salul negru”, „Lui Baratanschi din Basarabia”, prima parte a celebrului roman în versuri „Evghenii Oneghin” și altele, incluse în circuitul valorilor universale. La Chișinău, Pușkin este prezent deseori printre elita oamenilor de cultură de aici – scriitorii C. Stamati, C. Negruzzi, familia Donici și alții, ulterior cunoscuți drept clasici ai literaturii române. Pușkin a călătorit mult prin Moldova, în special îi plăcea să viziteze conacul familiei Ralli Arbore în satul Dolna din codrii Nisporenilor.

COMPLEXUL MEMORIAL „ETERNITATE” - O piramidă a păcii constituită din 5 baionete înalte de 25 metri tăiate din piatră de granit negru și roșu, pe fiecare incrustat anii de război 1941 - 1945. A fost construit pe locul a trei cimitire vechi și anume cel luteran, lipovenesc și ortodox, pentru aniversarea a 30 de ani de la victoria poporului sovietic asupra fascismului. Complexul memorial Eternitate - Un element aparte este focul veșnic -,,Flacăra Eternității” care arde necontenit deja de cîteva decenii, ce semnifică închierea defenitivă a războiului. Tot aici este și cimitirul Eroilor, unde sunt înmormântați soldații căzuți în timpul operațiunilor militare Iași-Chișinău din august 1944. Însoțit mîndru de o clopotniță ce simbolizează grozăviile războiului, decorată cu o coroană masivă din bronz care spune: ,,noi nu v-am uitat”.

MUZEUL NAȚIONAL DE ARHEOLOGIE ȘI ISTORIE 

Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei se numără printre cele mai importante instituţii muzeale din Republica Moldova, atât din punctul de vedere al patrimoniului său, cât şi al prestigiului ştiinţific. Astăzi Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei deţine 342 145 piese de patrimoniu, a căror tipologie diversificată surprinde profilul Moldovei de-a lungul secolelor, din erele preistorice până în prezent, atestând habitatul uman, fapte, evenimente, portrete de personalităţi.

MUZEUL NAȚIONAL DE ETNOGRAFIE ȘI ISTORIE NATURALĂ 

Este cel mai vechi Muzeu din Republica Moldova. Fondat ca Muzeu Agricol, pe parcursul existenţei sale şi-a lărgit treptat domeniul de activitate, creând colecţii ce reflectă istoria naturală, natura contemporană, evoluţia societăţii umane şi cultura tradiţională de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu, a Republicii Moldova. În prezent, deţine un patrimoniu de circa 135 mii de piese. A creat numeroase expoziţii care au pus în valoare lumea animală şi vegetală, bogăţiile naturale ale ţinutului,au reflectat îndeletnicirile populaţiei. Piese din colecţiile muzeului au fost prezentate la diferite expoziţii organizate în multe ţări din Europa, Asia, America şi Africa.

PORȚILE ORAȘULUI nu este un obiectiv turistic, ci două clădiri rezidențiale. Este un exemplu al arhitecturii târzii a fostei Uniuni Sovietice, construite în 1986. În acel moment blocurile locative erau aproape toate cu cinci etaje, iar construcția uneia cu 24 de etaje, cu lifturi rapide și balcoane lungi, era o inovație, fiecare om dorea să se stabilească în această casă neobișnuită. Denumirea caselor "Porțile Orașului Chișinau" a venit după finalizarea construcției, deoarece clădirile cu două trepte de pe ambele părți ale uneia dintre străzile principale ale orașului nu par a fi altceva decât porți uriașe.

GRĂDINA BOTANICĂ, situată la mică distanță de Porțile Orașului. Aici sunt peste 24 tipuri de sol, inclusiv soluri aluviale, cernoziomuri bogate cu un strat de 80-90 cm, pe alocuri la suprafața apar roci a diferitelor tipuri de argilă și nisipuri, iar în luncă persistau soluri podzolice. Dispune de o suprafaţă de 104 hectare. În parc este creată o cascadă din 4 lacuri de acumulare, care, chiar şi în anii secetoşi, au suficientă apă pentru a iriga vegetaţia grădinii. Grădina este împărţită în mai multe sectoare − dendrariul (arbori, arbuşti, liane), elemente ale Florei din Moldova (Codrii), sectorul de floricultură, sectorul de plante tehnice, medicinale, alimentare şi furajere, sectorul experimental, sectorul cu plante tropicale şi subtropicale cu sera, pepiniera, mini expoziţii.   În ultimii ani, în apropierea clădirii administrative a fost construită din piatră de Cosăuţi Alpinariul, care a devenit o platformă minunată pentru vizualizarea părţii de jos a parcului. În prezent, grădina numără aproximativ 10 de mii de specii, soiuri, forme şi plante cultivate. 

MUZEUL SATULUI  este un colțisor sfînt și liniștit, în care se vede cum au trăit strămoșii noștri, diverse unelte de uz casnic, mori de vînt, apă, case de locuit ca-n povești, la pragul cărora mulți ce se căsătoresc - pășesc pragul bisericuței pentru a fixa amintirile în poze și rămîn surprinși de fantasticul peisaj cu o atmosferă de calm. Bisericuța de lemn a fost construită în anul 1642. 

PARCUL DENDRARIUM a fost fondat în 1973 pe locul fostei Grădini Botanice a Academiei de Ştiinţe a Moldovei și are o suprafață de până la 83 de hectare. De mai mult de 50 de ani, „Dendrarium” a devenit unul din cele mai principale centre din Moldova de introducere a plantelor lemnoase şi floricole din flora mondială. Colecţia de conifere numără mai mult de 50 de denumiri din zone floristice diferite ale globului.Dintre speciile lemnoase rare pentru Moldova la Dendrariu cresc: Ginkgo biloba sau arborele pagodelor, metasecvoia, tsuga canadiană, brad Douglas, chiparos de Arizona sau zadă, bradul Fraier, pinul galben, pinul flexibil, chiparos stardust, arborele de lalea, arţarul Mono, arţar trident, dud japonez. 

CIMITIRUL EVREIESC este situat în sectorul Buiucani al Chișinăului, în apropierea staţiei de pompieri pe strada Milano. Cimitirul evreiesc este unul dintre cele mai vechi cimitire din Chișinău. Potrivit unor raportări, înmormântările aici s-au început aproximativ din secolul al XIX-lea. Aici se află monumentul consacrat victimelor căzuţi în Pogromul din Chişinău, lângă care se află mormântul rabinului Leib Yehuda Ţirilson, principalul rabin al Basarabiei pe parcursul a mai multor zeci de ani. Tot aici este situată o sinagogă funebră, unica în Moldova. La fel aici putem găsi mormântul unui aviator – monumentul cu o elice care se rotește şi până în prezent, precum şi o mulţime de morminte și monumente străvechi.

 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 5.1236124038696