Octombrie 06, 2022
Cel mai periculos obicei alimentar. Creste considerabil riscul de cancer de colon
Ultimele studii in domeniul nutritiei arata ca mancarurile ultra-procesate sunt principala cauza a cancerului de colon.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Cancerul de colon, cunoscut si sub denumirea de cancer colorectal, este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer cu care se confrunta populatia Statelor Unite ale Americii. Mai mult de atat, Societatea Americana a Cancerului avertizeaza ca la finalul lui 2022 vor fi diagnosticate peste 106.000 de cazuri, pe langa cele peste 44.850 de cazuri noi de cancer rectal. 

Conform unui studiu publicat in luna august 2022 de The BMJ, unul dintre cei mai mari furnizori globali de informatii in domeniul sanatatii, consumul in crestere de produse ultra-procesate s-a dovedit a fi un factor extrem de important in aparitia cancerului. Studiul, care s-a intins pe o perioada de 25 de ani, si-a propus sa analizeze obiceiurile alimentare a 46.000 de barbati si 160.000 de femei.

Participantii la studiu erau rugati sa completeze un chestionar amplu legat de preferintele alimentare, obiceiuri si posibile diete, cu accent pus pe tendinta de a consuma alimente ultra-procesate. In urma observatiilor celor peste 200.000 de specialisti implicati, studiul a concluzionat o predispozitie uriasa la cancerul de colon a celor care au consumat acest tip de alimente, cu un procent de 29% mai mare in randurile barbatilor.

La finalul celor 25 de ani de studiu, un numar de 1.294 de barbati si, respectiv, 1922 de femei dintre participantii la studiu sufereau de aceasta afectiune.

In mod evident, datele furnizate au aratat ca cei afectati erau consumatori de alimente ultra procesate. 

Dr. Rhadika Smith, chirurg colorectal la Centrul Oncologic Siteman, considera studiul deosebit de interesant, intrucat ofera liantul intre predispozitia la obezitate si cancerul la colon. Ea declara pentru revista online “Eat This, Not That” ca ceea ce face atat de periculoase aceste alimente sunt toti aditivii de gust si conservantii cu potential carcinogen. 

„Unii dintre acesti aditivi nu au fost corelati in mod direct cu cancerul de colon, dar avand in vedere riscul in crestere al pacientilor tineri diagnosticati cu cancer colorectal, trebuie sa ne preocupam de acei factori necunoscuti aflati in alimentele pe care le consumam”, spune Dr. Smith. 

Un alt motiv pentru care mancarurile ultra-procesate devin un risc pentru sanatatea colonului este si densitatea calorica a acestora. “Avem de-a face cu o legatura absolut evidenta intre obezitate si cancerul colorectal, dietele bogate in alimente ultra-procesate fiind si cele mai bogate in calorii”, adauga Dr. Smith pentru editorial. 

Rugata sa dea cateva exemple de alimente ultra-procesate pe care ar trebui sa le evitam, Dr. Smith a afirmat: “In general imi sfatuiesc pacientii sa cumpere doar alimentele care nu au lista de ingrediente. Cu cat carnea, lactatele sau orice produs ai alege este mai proaspat, cu atat mai bine”. Ea mai adauga ca in cazul in care chiar nu poti evita alimentele cu lista de ingrediente, macar incearca sa nu iei de pe raft produse cu ingrediente ale caror denumiri nu le poti pronunta. “E o metoda buna pentru a-ti proteja familia”, mai adauga cunoscutul chirurg. 

Sursa - andreearaicu.ro



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.0191180706024