Iunie 23, 2022
Cea mai longevivă moldoveancă: Are 113 ani și trăiește într-un azil din Bădiceni
A trăit o viață mai zbuciumată decât o carte de istorie: a prins cele două războaie mondiale, a cunoscut ce e foametea şi s-a văzut nevoită să găsească putere, pentru a-și înmormânta cei trei copii.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

 Acum, la 113 ani, Alexandra Dulghier, cea mai longevivă moldoveancă, își duce bătrânețile într-un azil. Aude rău, nu mai merge și nu mai vede de câțiva ani, însă are puterea să zâmbească şi să fredoneze melodiile ce-i amintesc de anii când era tânără și credea că poate răsturna munții.

Născută în secolul trecut, Alexandra Dulghier sau tanti Duța, cum îi spun angajații Centrului de bătrâni din satul Bădiceni, este o legendă vie a Republicii Moldova. Bătrâna își amintește că s-a născut în anul 1909, dar câți ani are acum, nu mai poate calcula. Știe, însă, că a trecut prin război, prin foamete și multe alte necazuri.

„Nici nu știu câți sunt, ei sunt mulți.”

„Am trecut și prin război și foamete și prin multe am trecut”, a declarat cea mai longevivă moldoveancă, Alexandra Dulghier.

Ca prin ceață își aduce aminte și de copilăria frumoasă, dar grea, pe care a avut-o, iar la 16 ani spune că s-a căsătorit.

„Eram un copil eram ce eram fată mare?!”

„Avea mama mea frați și unul mi-a găsit pe cineva și mi l-a adus mire. L-a adus și mi-a legat capul, dar ce eu știam ce era cu el? Cu 10 ani era mai mare decât mine” a menționat Alexandra Dulghier.

N-a fost ușor, dar au trăit împreună mai bine de 70 de ani. Au trecut prin război și au crescut trei copii. Rând pe rând, însă, și soțul, și cei trei copii s-au stins din viață, iar tanti Duța a rămas singură.

„Am rămas singură. Nu-m nici nepoți cu mine, nici nimic. Și copiii morți și nu am pe nimeni. Sunt singură și străină”, a mai vorbit bătrâna.

Acum, își trăiește bătrânețile în azilul din satul Bădiceni, raionul Soroca. Acolo a dus-o unul dintre nepoți, care, din cauza sărăciei, a fost nevoit să ia și el calea străinătății. Mai are nepoți și strănepoți, dar majoritatea sunt plecați în lume și rareori vin să o viziteze. Angajații azilului sunt cei care au grijă de ea.

Sursa - tv8.md



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.89453935623169