Mai 22, 2023
Ce avere au cei mai bogați suverani ai lumii. Pe ce loc se află Regele Charles al III-lea
Conduc regate sau domenii vaste, au milioane de supuși și proprietăți la care râvnește orice muritor, însă bogația lor se transmite doar în familie. Cei mai înstăriți suverani ai lumii își sporesc averea în fiecare an, chiar dacă oamenii asupra cărora își exercită autoritatea nu duc o viață mai bună.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Investițiile în domenii cheie, cum sunt extracția de petrol și gaze, imobiliarele, sectorul auto, îmbrăcămintea de lux, cazinourile și restaurantele, au adus prosperitate decenii la rând familiilor regale de pe întreg globul, scrie perfecte.ro

Cele mai înstărite capete încoronate provin din Orientul Îndepărtat, iar principala lor monedă de schimb este petrolul. Iată care sunt cei mai bogați suverani ai lumii și ce averi impresionante au acumulat!

Locul 1: Vajiralongkorn, Regele Thailandei – 30 miliarde $

Ajuns pe tronul Thailandei în 2016, după moartea tatălui său, Vajiralongkorn este al zecele monarh al dinastiei Chakri. În vârstă de 70 de ani, suveranul este considerat cel mai bogat rege al planetei, cu o avere minimă de 30 de miliarde de dolari. Unele surse susțin că averea sa depășește 70 de miliarde de dolari.

Averea este administrată de Biroul Proprietății Coroanei, instituție condusă de 7 oameni, printre care ministrul de finanțe. Biroul deține peste 6.500 de hectare de teren pe întreg cuprinsul țării și 10 km pătrați de proprietăți în capitala Bangkok.

Oamenii regelui au făcut plasamente la Siam Cement Group și Siam Commercial Bank, care aduc anual dividende de zeci sau chiar sute de milioane de dolari. Principala activitate financiară a Biroului este închirierea de spații comerciale (circa 40.000).

Locul 2: Hassanal Bolkiah, Sultanul Bruneiului – 30 miliarde $

Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah ocupă atât funcția de sultan, cât și cea de prim-ministru în Brunei. Este al doilea cel mai longeviv suveran din lume, după Regina Eliesabeta a II-a (decedată).

În vârstă de 76 de ani, Hassanal Bolkiah a devenit sultan la 15 ani, când tatăl său a decis să abdice. Concomitent deține funcțiile de prim-ministru, ministru de finanțe și ministru al apărării.

Monarhul deține o listă impresionantă de hoteluri, printre care The Beverly Hills Hotel (Los Angeles) și Hotel Plaza Athénée (Paris). Este un mare colecționar de mașini scumpe, iar în prezent deține nu mai puțin de 600 de modele Rolls-Royce, 550 de modele Mercedes și 450 de modele Ferrari.

Deține o aeronavă Boeing 747 personală și a ridicat un palat cu 1.788 de camere, care e cea mai mare locuință privată din lume. De asemenea, deține propriul parc de distracții – Jerudong Park.

Este căsătorit cu verișoara lui, Prințesa Pengiran Anak Saleha, dar a mai avut încă două soții de care a divorțat. Are 12 moștenitori (5 băieți și 7 fete) cu cele trei femei.

Locul 3: Salman bin Abdulaziz Al Saud, Regele Arabiei Saudite – 20 miliarde $

Salman bin Abdulaziz Al Saud are 87 de ani și a devenit regele Arabiei Saudite în 2015. Suveranul a fost căsătorit de trei ori și are 13 urmași. Regele Arabiei Saudite este al treilea cel mai longeviv șef de stat în viață și cel mai bătrân monarh în viață.

Afecerile sale provin din industria extractivă de petrol. Familia extinsă a regelui are o avere estimată la circa 1,4 trilioane de dolari, iar bunăstarea sa se datorează zăcămintelor impresionante de petrol pe care le deține Arabia Saudită.

Locul 4: Tamim bin Hamad Al Thani, Emirul statului Qatar – 5 miliarde $

Tamim bin Hamad Al Thani are 42 de ani și este emir în Qatar din 2013, când tatăl său a abdicat de la tron. La momentul numirii sale, emirul a fost cel mai tânăr suveran din lume.  

Tamim bin Hamad Al Thani conduce consiliul de investitori al Qatar Investment Authority, care deține acțiuni la companii de renume din Occident: Harrods, Barclays Bank și Sainsbury's.

Tamim a fost artizanul principal al acceptării candidaturii Qatarului pentru găzduirea turneului mondial de fotbal din 2022. În ciuda scandalurilor legate de miturirea unor înalți demnitari din lumea fotbalului, acuzațiilor de discriminare și abuzurilor împotriva libertății de exprimare, campionatul mondial de fotbal i-a adus emirului un plus de notorietate.

Emirul are o avere personală de 5 miliarde de dolari, însă familia regală qatareză deține afaceri și proprietăți estimate la peste 335 de miliarde de dolari.   

Locul 5: Hans Adam al II-lea, Prinț de Liechtenstein – 3,5 miliarde de dolari

În vârstă de 78 de ani, Hans Adam al II-lea este Prințul Liechtensteinului din 1989. Familia sa se află la conducerea acestei țări de 900 de ani, iar puterea a fost transmisă din generație în generație la copii.

În 2003 a inițiat un referendum de schimbare a Constituției, pentru a-și spori puterile conducătoare, iar rezultatul a fost favorabil. Totuși, un an mai târziu a transferat mare parte din îndatoriri fiului său Alois, care a devenit Prinț și Regent al Liechtensteinului.

Familia princiară deține proprietăți variate, care includ o bancă privată, investiții extinse și terenuri. Prințul Hans-Adam al II-lea, care poartă și titlurile de Duce de Troppau și Jagerndorf și Contele Rietberg, are trei frați, iar copiii lor dețin LGT Bank, în valoare de aproape 2,6 miliarde de dolari. Averea familiei este estimată la aproximativ 7,6 miliarde de dolari, iar posesiunile sale se ridică la 3,5 miliarde de dolari.

Locul 6: Mohammed VI, Regele Marocului – 2,1 miliarde $

Mohammed VI este fiul cel mare al fostului suveran, Hassan al II-lea. Deși a fost numit succesor la tronul țării încă din momentul nașterii, suveranul a preluat puterea în 1999, la moartea tatălui său.

Regele Mohammed VI (59 de ani) este un om educat, urmând cursurile a două facultăți și primind titlul de doctor de la Universitatea Franceză din Nisa - Sophia Antipolis.

Când a venit la putere a promis că va eradica sărăcia și corupția în țara sa și, în mare parte, a reușit. De aceea, oamenii din Matoc l-au numit „apărătorul poporului”. 

Avuția sa este legată de investițiile realizate în companiile Société Nationale d'Investissement (o afacere a familiei regale) și Siger Holdings. Suveranul deține nu mai puțin de 12 vile și palate, pentru îngrijirea cărora ar plăti 12 milioane de dolari pe lună.

Alți suverani înstăriți

  • Locul 7: Albert, Prinț de Monaco – 1 miliard $
  • Locul 8: Charles al III-lea, Regele Marii Britanii – 420 milioane $
  • Locul 9: Beatrix, Regina Țărilor de Jos – 200 milioane $

Ce avere are Familia Regală Britanică

Familia Regală Britanică avea, în ultimul an de domnie al Reginei Elisabeta a II-a, o avere estimată la 88 de miliarde de dolari. Casa Regală este o instituție finanțată din fonduri publice, iar anual contribuabilii asigură circa 86 de milioane de lire sterline în Grantul Suveran pentru îndatoririle publice ale monarhilor și familiilor lor.

În plus, membrii familiei regale obțin ceea ce sunt numite cam impropriu venituri private, pentru care sunt scutiți de impozite. De exemplul Regele Charles al III-lea și fiul său, William, încasează circa 40 de milioane de lire anual din exploatarea celor două moșii ale lor - Ducatul de Cornwall și Ducatul de Lancaster.

Totodată, membrii familiei regale sunt scutiți de impozite pe moștenirea istorică, ceea ce înseamnă că ei nu plătesc taxe pe proprietățile pe care le dețin (castele, terenuri, ferme). Excepție face actualul rege al Marii Britanii, Charles al III-lea, care a decis încă din 1993 să achite impozit pe veniturile sale. 



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 0.96022582054138