Martie 03, 2022
Care sunt cele mai frumoase ţări din lume. Vezi Top 10
Cum se calculează frumuseţea unei ţări? Şi cum alegem doar câteva care să merite trecute în topul celor mai frumoase? Orice ţară din lume are ceva de oferit – de la bucătăria locală până la arhitectura unică.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

 Într-adevăr, frumuseţea este o noţiune greu de calculat. Însă Forumul Economic Mondial lansează în fiecare an raportul de competitivitate în călătorii şi turism, un studiu care clasează ţările lumii pe baza mai multor criterii, de la siguranţă la speranţa de viaţă, până la resursele naturale. „Calculele” iau în considerare aspecte cum ar fi numărul total de specii de animale, numărul de situri de patrimoniu UNESCO şi „atractivitatea bunurilor naturale”. Vă prezentăm astăzi cele mai frumoase 10 ţări ale lumii.

Cele mai frumoase țări din lume – Brazilia

 

Oriunde ai întoarce privirea, în Brazilia totul pare grandios. Această ţară se poate lăuda cu Iguaçu, celebra cascadă în formă de potcoavă, cu experienţele inegalabile cu caiacul pe Amazon, cu priveliştea pe de pe vârful Corcovado spre Rio de Janeiro… Pe lângă multe alte frumuseţi naturale, atunci când vorbim despre Brazilia, vorbim despre cea mai mare biodiversitate de pe pământ, cu peste câteva milioane de specii doar în această ţară – de la jaguar la maimuţe-păianjen, piranha sau nuferi uriaşi.

Mexic

Mexicul are nu mai puţin de 67 Parcuri Naţionale, peste 8 mii de kilometri de ţărm, iar relieful său ne poartă de la ocean la deşert sau la vulcani acoperiţi de zăpadă. În Oaxaca sunt plaje pustii, iar la Hierve el Agua vă veţi lăsa uimiţi de forţa cu care natura sculptează în stâncă.

Mexicul îşi protejează speciile rare: există o rezervaţie a fluturilor-monarh la nord-vest de Mexico City, acolo unde se adună milioane de fluturi în fiecare toamnă, iar la Sanctuarul de la El Vizcaino balenele gri şi albastre sunt atent supravegheate.

Costa Rica

În Costa Rica veţi vedea cascade ceţoase, plaje pustii şi jungle protejate. De fapt, mai mult de un sfert din suprafaţa acestei ţări este sub protecţia legilor de mediu. Parcul Naţional Cocos Island, singura insulă din Pacificul de Est cu o pădure tropicală, este o destinaţie de scufundări cunoscută în întreaga lume, acolo unde puteţi vedea rechini-ciocan, ţestoase marine şi delfini. Parcul naţional La Amistad, cu văi glaciare şi o păşune tropicală alpină extrem de rară sau muntele Cerro Chirripó (cel mai înalt din Costa Rica) sunt doar câteva dintre punctele de atracţie ale acestei ţări.

Cele mai frumoase țări din lume – Peru

 

Numai dacă ajungeţi la Machu Picchu, la ruinele incaşe, puteţi spune că a meritat călătoria până în Peru. Canionul Colca, unul dintre cele mai adânci canioane din lume, este cunoscut pentru numeroasele specii de păsări (de la flamingo până la colibri gigant). Trebuie să vedeţi şi apele de un albastru strălucitor ale lacului Titicaca, aflat la graniţa dintre Peru şi Bolivia.

China

China este a patra ţară ca mărime din lume, iar frumuseţile sale par atent distribuite pe această suprafaţă. Trebuie doar să amintim de zona Wulingyuan, cu stâlpi de gresie mai înalţi decât jumătate din Empire State Building. Râul Li pare o plăsmuire a unui artist faimos, cu ale sale dealuri carstice şi cu peştera fluviului Reed ce pare desprinsă de pe altă lume. La toate acestea se adaugă şi „minunile” create de mâna omului, ala cum este Marele Zid.

Cele mai frumoase țări din lume – Australia

Frumuseţea naturală a Australiei pare de neegalat. Dacă punem la socoteală Marea Barieră de Corali, deşertul sălbatic Outback sau podgoriile din Victoria şi adăugăm pe listă Muntele Uluru nu ştiu ce ne-am mai putea dori să vedem în această viaţă. Bonus: specii de animale care trăiesc numai şi numai aici. Da, despre canguri vorbim.

Thailanda

Numărul de vizitatori străini în Thailanda s-a dublat în ultimii 10 ani şi nu este de mirare. Aici turiştii găsesc sute de insule care oferă ceva aparte pentru fiecare călător în parte, fie că vorbim despre jungla luxuriantă a Ko Kut, despre scuba diving în apele limpezi din Ko Tao, despre privilegiul de a vedea elefanţii şi tigri sălbatici şi unele dintre cele mai vechi păduri tropicale din lume. Mai e nevoie să adăugăm ceva?

Cele mai frumoase țări din lume – Tanzania

Tanzania găzduieşte două din cele mai mari minuni naturale din Africa: Muntele Kilimanjaro şi Serengeti. Kilimanjaro este cel mai înalt punct al continentului, cu vârful acoperit de zăpadă, ca un „ursuz” izolat în mijlocul savanei înconjurătoare. Iar Serengeti este locul unde animalele se află cu adevărat în sălbăticie. UNESCO apreciază migraţia anuală a antilopelor gnu, a gazelelor şi a zebrelor către locurile de adăpat ca fiind „unul dintre cele mai impresionante evenimente naturale din lume”.

Spania

Dincolo de binecunoscutele sale plaje, trebuie să ştim că Spania găzduieşte 15 parcuri naţionale, dintre care cinci în Insulele Canare şi Baleare. Parcul Naţional Doñana este „acasă” pentru cinci specii de păsări pe cale de dispariţie, iar Parcul Naţional Teide poartă numele celui mai înalt munte din ţară (Muntele Teide) şi găzduieşte una dintre cele mai înalte structuri vulcanice din lume, Pico Viejo.

Cele mai frumoase țări din lume – Statele Unite ale Americii

Pentru a explora sau doar a număra siturile de o frumuseţe răpitoare din Statele Unite ar putea fi nevoie de o viaţă întreagă. Coasta verticală Na’Pali din Hawaii este unul dintre cele mai frumoase ţărmuri de pe planetă. Dacă vă aventuraţi în Parcul Naţional Denali din Alaska trebuie să fiţi pregătiţi să înfruntaţi temperaturile extrem de scăzute. Grand Canyon deja nu mai are nevoie de nicio prezentare!

Sursa: life.ro



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.2723658084869