Octombrie 25, 2021
Dieta cu dovleac. Ce beneficii are pentru sănătate și siluetă
Dieta cu dovleac. Dovleacul este o legumă bogată în pigment portocaliu, hrănitoare și plina de beneficii pentru sanatate. Este scăzut în calorii, dar plin de vitamine și minerale, toate acestea fiind și în semințe si pulpă.

Aquarelle editorial

Împărtășește cu prietenii tăi

Există multe modalități de a introduce dovleacul în dieta: supe creme, soteuri, salate, placinta și chiar ca înlocuitor al untului. Dovleacul are o serie de beneficii pentru sanatate, fiind una dintre cele mai cunoscute surse de beta-caroten.

Beta carotenul este un puternic antioxidant care conferă legumelor și fructelor portocalii culoarea lor si organismul transformă acest beta-caroten ingerat în vitamina A.

Consumul de alimente cu aport mare de beta-caroten poate avea următoarele beneficii:

– reducerea riscului de a dezvolta anumite tipuri de cancer;

– crearea de protecție împotriva astmului și a bolilor de inimă;

– scăderea riscului de degenerescență maculară legată de vârstă.

Consumul de dovleac este bun pentru inimă. Conținutul de fibre, potasiu și vitamina C din dovleac susține sănătatea inimii. Doveacul conține două tipuri de fibre: fibre solubile și insolubile.

Fibrele solubile acționează în esență ca un burete, eliminând colesterolul LDL dăunător, care se poate depune pe pereții arterelor si reduce fluxul sanguin, crescand riscul de aparitie a bolilor de inimă. Celălalt tip de fibre din dovleac, fibre insolubile, sprijină digestia sănătoasă și asigura eliminarea zilnica a colonului

DOVLEACUL, IDEAL PENTRU SILUETĂ

Dovleacul vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă. Un alt avantaj al conținutului ridicat de fibre din dovleac: promovează sațietatea, minimizeaza apetitul si scade aportul zilnic caloric.

De asemenea, la fel ca multe alimente pe bază de plante, dovleacul are un volum mare de apă, ceea ce ajută la mentinerea satietatii.

Includerea dovleacului în dietă poate ajuta să se controleze nivelul zahărului din sânge. Un studiu din 2019 arată că o combinație de două extracte de plante, dintre care unul erau polizaharidele de dovleac, au scăzut nivelul zahărului din sânge la șoareci.

VITAMINELE PE CARE LE CONȚINE DOVLEACUL

Dovlecii conțin o mulțime de antioxidanți. Vitamina C, vitamina E și betacarotenul susțin sănătatea ochilor și previn deteriorarea degenerativă a adulților în vârstă.

Semințele de dovleac susțin recuperarea după antrenament. Indiferent dacă le adăugați pe o salată sau le amestecați în iaurt, semințele de dovleac sunt minunate de încorporat după un antrenament. Semințele de dovleac oferă zinc și proteine, doi nutrienți importanți pentru recuperarea post efort.



concurs
Știri recente
citeste și
SQL exec time = 1.1357595920563